Diari Més

Totes les parts recorren el tancament de la instrucció per Manté i Batesteza

L’Audiència Provincial resta pendent de pronunciar-se coincidint amb la presentació del darrer escrit d’acusació, el de la CUP

Una imatge d'arxiu de l'exdirector general del CatSalut, Carles Manté, als Jutjats de Reus, al 2013.

Totes les parts recorren el tancament de la instrucció per Manté i BatestezaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El total de les parts implicades en l’acumulació de la peça principal i la número 2 del Cas Innova, vinculades a la contractació i a pagaments suposadament irregulars efectuats pel hòlding de societats municipals a l’exdirector del CatSalut, Carles Manté, i a l’arquitecte Jorge Batesteza durant la construcció del nou Hospital Sant Joan de Reus, han presentat recurs a l’Audiència Provincial de Tarragona contra la resolució del titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus que va donar per tancada, amb data del 26 de novembre del 2016, la fase d’instrucció sobre aquest àmbit.

En detall, i tal com apunten fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), totes les acusacions i defenses han impugnat la interlocutòria de transformació de procediment abreujat, és a dir, el document que va presentar com a finalitzades les diligències prèvies i que constatava l’existència d’indicis racionals de criminalitat per imputar fets punibles als investigats, alhora que obria termini per presentar els escrits de qualificació –i els de recurs– i per demanar judici per la peça acumulada.

Les mateixes fonts precisen que els recursos a l’Audiència Provincial –sobre els quals concreten que encara no se n’ha resolt cap, i que no hi ha un termini fix per a fer-ho–, no paralitzen la tramitació de la causa sinó que transcorren en paral·lel a aquesta, fet pel qual les acusacions han anat presentant els seus corresponents escrits al llarg del darrer any, en un nou pas que tancava la CUP la setmana passada amb la petició de penes de 18 anys de presó per als investigats en aquest cas i la consideració, entre un reguitzell de presumptes delictes, d’«organització criminal». Segons confirma el TSJC, tenint en compte l’abastament de les penes de presó que han sol·licitat algunes de les acusacions, és precisament a l’Audiència Provincial de Tarragona a qui correspondria fer-se càrrec del judici oral pels pagaments relacionats amb l’Hospital Sant Joan de Reus. Abans, però, cal atendre aquests recursos, que obren tres possibles escenaris.

Escenaris possibles

El primer, que l’Audiència no n’estimi cap i, llavors, es plantegi com a següent fase del procediment «posar data i hora al judici». El segon, que n’estimi algun parcialment i es procedeixi llavors a la pràctica de noves diligències. I el tercer i últim, que algun dels recursos sigui estimat en la seva totalitat, es consideri que no hi ha prou indicis o no era el moment de tancar la fase d’instrucció i s’hi torni.

Entre els implicats a la peça hi ha, a més de Manté i Batesteza, l’exdirector d’Innova; Josep Prat; l’exalcalde de Reus, Llúís Miquel Pérez; l’esecretària del hòlding, Natàlia Torrell; l’exdirectora financera d’Innova, Ester Ventura; Sergi Luqui, Silvia Barberà o José Vicente Gómez Rebollo. I entre els delictes que s’investiguen es troben prevaricació, malversació de fons públic, tràfic d’influències, frau a l’administració, blanqueig de capitals o falsedat documental.

La CUP, que actua com a acusació particular, va presentar la setmana passada el seu escrit d’acusació, un cop vençut el termini inicial del 3 d’abril, com a conseqüència que la Candidatura d’Unitat Popular «va demanar incloure noves proves que, finalment, es podran sol·licitar en el judici oral». A banda de multes i inhabilitacions, l’Ajuntament ja va demanar al seu moment 3 anys de presó per a Prat, Manté i Batesteza. Ara Reus va sol·licitar en l’escrit penes de 8 i 10 anys a Prat, Manté, Batesteza i Pérez. I la Fiscalia, 10 anys a Prat, Pérez i Batesteza, i 8 a Manté.

tracking