Diari Més

Infraestructures

La Generalitat ajorna la tramitació del projecte de baixador de Bellissens

Territori no obrirà el document a exposició al novembre i posposa el pas, amb dues alternatives de 12 i 15 milions a revisar, per la convocatòria d’eleccions

Una recreació de l'aspecte que tindria l'equipament ferroviari.

La Generalitat ajorna la tramitació del projecte de baixador de BellissensCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de baixador de Bellissens, que plantejava una doble proposta de 12 o 15 milions per a la materialització de la futura infraestructura ferroviària i tenia previst entrar en període d’al·legacions aquest mes de novembre, no sortirà a exposició pública almenys fins després de les eleccions del proper 21-D. Fonts del Departament de Territori precisen que la tramitació ha estat «posposada atenent la convocatòria d’eleccions», tot just després que representants del govern català i municipals compareguessin per presentar-ne la definició tècnica el passat 25 d’octubre, dos dies abans de la DUI i l’aplicació del 155.

En aquell moment, el secretari d’Infraestructures, Ricard Font, va explicar, sobre un equipament que hauria de rebre llum verda d’Adif i el Ministeri de Foment per la seva materialització, que «fa dos anys, quan va iniciar-se l’estudi informatiu, ja li ho vam comunicat al Ministeri. A partir d’aquí, veurem com evoluciona». Amb tot, Territori no contemplava llavors la possibilitat que el context polític evités la construcció del baixador.

Segons ha estat projectada, la futura infraestructura ferroviària quedarà ubicada en un punt a 4,2 quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca, per on circulen les línies RT1, R14, R15 de rodalies i el trànsit de mercaderies, i oferirà servei a uns 3.000 passatgers al dia, 2.500 de nous i 500 que captarà d’entre els actuals usuaris de les instal·lacions del passeig Mata. El baixador, entès com a estratègic per al desenvolupament de la zona sud de la ciutat on es localitzen l’Hospital Sant Joan, les facultats de la URV al Campus Bellissens o FiraReus, preveu començar a construir-se-se l’any 2019 i enllestir les obres entre el 2021 i el 2022.

Modificar la rasant o no

Tot plegat ocuparà un total de 200 metres on els terrenys relativament plans per admetre l’aturada dels combois de passatgers. La primera alternativa, la més costosa i que representaria una inversió de 15 milions, contempla la modificació de la rasant ferroviària, forçar l’actual pendent de l’1,4% a la zona fins a l’1,5% i habilitar una via provisional per al pas dels trens durant els treballs. Afectaria un espai total de 1.520 metres.

Independentment de la forma que pregui el baixador, tindrà dues andanes laterals de 200 metres i un edifici que s’ubicarà a la confluència dels carrers de Josep Pla i Manuel de Pedrolo. A la banda oest del baixador -Territori el denomina estació Reus-Bellissens-, la que dóna a la ciutat, la connexió entre l’edifici i l’andana es resoldrà amb una rampa, i les andanes comunicaran amb un pas sota les vies al qual s’accedirà per escales i ascensor.

tracking