Diari Més

La CUP veu organització criminal als investigats pel cas Manté i Batesteza

La formació demana penes de presó de fins a 18 anys i el seu escrit d’acusació posa el punt final a la fase d’instrucció de la peça

Una imatge d'arxiu de l'arquitecte Jorge Batesteza.

La CUP veu organització criminal als investigats pel cas Manté i BatestezaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va presentar aquest dilluns l’escrit d’acusació a les peces acumulades principal i número 2 del Cas Innova, relatives a la contractació i a pagaments suposadament irregulars realitzats per part del hòlding municipal a l’exdirector del CatSalut, Carles Manté, i a l’arquitecte Jorge Batesteza durant la construcció de l’Hospital Sant Joan. La formació cupaire, que actua com a acusació popular, considera els investigats en aquesta peça conjunta responsables de delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i defraudació a l’administració, blanqueig de capital, falsedat documental i organització criminal. La CUP posa èmfasi en aquest últim concepte, nou a la macrocausa i que introdueix en entendre que la conducta que origina les actuacions «no és casual sinó premeditada i concebuda anys enrere». I demana 18 anys de presó per a cadascun d’ells, inhabilitacions, sancions de 400.000 euros i, en relació a la responsabilitat civil, indemnitzacions a Innova i a l’Ajuntament de Reus per valor de 720.120, 8.954, 387.000 i 186.400 euros més IVA.

L’escrit, a què ha tingut accés el Diari Més, arriba vençut el termini inicial del 3 d’abril com a conseqüència que la Candidatura d’Unitat Popular «va demanar incloure noves proves que, finalment, es podran sol·licitar el judici oral». Amb aquest, el jutjat d’instrucció número 3 de Reus tanca la peça acumulada ies dóna per finalitzada la fase d’instrucció, a l’espera dels escrits de les defenses i de l’obertura del judici oral.

Responsables de sis delictes

En detall, l’escrit dels advocats de la CUP considera l’exdirector d’Innova, Josep Prat; l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; la secretària i assessora jurídica del hòlding, Natàlia Torrell; i l’exdirectora financera d’Innova, Ester Ventura, el «nucli dur» de l’entramat d’empreses, responsables en concepte d’autors dels 6 delictes. Per a ells –com també per a Manté i Batesteza, i la resta– demana 8 anys de presó i 20 d’inhabilitació pel concurs medial de delictes de prevaricació, blanqueig, falsedat documental, defraudació a l’administració i malversació de cabals; 2 anys de presó, 6 d’inhabilitació i multa de 400.000 euros per tràfic d’influències; i 8 anys de presó per «promoure una organització criminal, de caràcter estable, temps indefinit, formada per més de dues persones que de forma concertada i coordinada es reparteixen les funcions per cometre delictes greus». A Manté i Batesteza els atribueix la responsabilitat en concepte d’autors de delictes de falsedat documental, blanqueig de capital, tràfic d’influències i defraudació a l’administració i organització criminal, i els considera únicament cooperadors necessaris en la prevaricació i la malversació.

En relació a la responsabilitat civil, l’escrit d’acusació demana que Pérez, Prat, Torrell, Ventura i Manté indemnitzin Innova i l’Ajuntament «solidàriament i a parts iguals» amb 720.120 euros –més l’IVA– «corresponents a les factures abonades a CCM Estratègies i Salut», empresa creada per Manté i a què es va adjudicar treballs a l’Hospital Sant Joan. I que Prat, Pérez, Torrell, Ventura i Gómez Rebollo –exdirector d’obres d’Innova– paguin 387.000 euros per «les factures abonades a Batesteza pels contractes subscrits entre ell i Innova, i 8.954 euros –l’IVA inclòs– per les 33 factures abonades a Batesteza en concepte de desplaçaments». Finalment, reclama als mateixos i a Sergi Luqui 186.400 euros per «les factures abonades a la UTE Euroconsult Catalunya per la modificació del contracte del project mànager».

Tiquets d’autopista

En l’escrit, els advocats de la formació apunten que Batesteza, contractat per realitzar funcions d’assessorament en la construcció del Sant Joan, només va elaborar 4 informes per les 43 factures cobrades. I precisa que, a més, l’arquitecte «va facturar a Innova 8.954 euros per desplaçaments». Segons el relat, «facturava els viatges a Reus a 0,18 euros el km (39,60 euros per 220 km)». No obstant això, «hi ha tiquets d’autopista com la C-16 que no uneix el domicili de l’arquitecte ubicat a Barcelona amb Reus o la carretera de Vallvidriera a Sant Cugat».

A banda de multes i inhabilitacions, l’Ajuntament de Reus ja va demanar al seu moment 3 anys de presó per a Prat, Manté i Batesteza; Ara Reus va sol·licitar penes de 8 i 10 anys a Prat, Manté, Batesteza i Pérez; I la Fiscalia, 10 anys a Prat, Pérez i Batesteza, i 8 a Manté.

tracking