Diari Més

La modernista Casa Navàs ultima els tràmits per canviar de mans

El Bé Cultural d’Interès Nacional ha superat els processos amb Generalitat i Ajuntament lligats a una operació de compravenda

L'edifici, que és obra de Domènech i Montaner, va rebre entre el juny i el juliol prop de 550 visites.

La modernista Casa Navàs ultima els tràmits per canviar de mansOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Casa Navàs completa les gestions per a un canvi de mans. La propietat d’aquesta joia modernista localitzada a la plaça del Mercadal, la família Blasco Font de Rubinat, ha estat tancant, en les darreres setmanes, una operació de compravenda que a les acaballes del passat octubre es trobaria únicament pendent de l’acte notarial de formalització. En detall, l’immoble no s’hauria venut en la seva totalitat sinó en part, probablement dos terços del global que donarien al comprador la titularitat majoritària de l’edifici. Com a pas previ, la Casa Navàs, que és un Bé Protegit d’Interès Nacional (BCIN), ha superat, segons ha pogut confirmar el Diari Més, un tràmit vinculat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i un altre de relacionat a l’Ajuntament de Reus, rutinaris per la catalogació de l’immoble i sense que cap de les dues administracions hi hagin plantejat oposició. En aquest sentit, l’operació va rebre llum verda fa uns mesos.

I és que la Llei de Patrimoni Cultural Català reserva a la Generalitat –i als ajuntaments, de manera subsidiària– l’anomenat dret de tempteig i retracte quan es produeix una transmissió de la propietat d’un bé catalogat. És a dir, dóna la possibilitat d’intervenir en el procés de venda i, pel mateix import i amb les mateixes condicions que hauria posat damunt la taula el comprador privat, fer-se amb l’edifici. En aquest cas, el comprador, particular o empresa i del qual no ha transcendit la identitat ni cap altra dada, estaria lligat a Reus i hauria portat amb discreció tot el procediment. Fonts de la botiga de la Casa Navàs consultades ahir mateix per aquest mitjà asseguraven que el comerç mantindrà sense alteracions la seva activitat habitual. I insistien que l’operació de compravenda no s’havia produït. Altres fonts de la família igualment consultades explicaven desconèixer la situació actual de l’immoble. En cenyir-se tot plegat a una operació entre privats, tampoc no s’ha fet públic si aquesta comportarà cap canvi en la situació de l’edifici, ara visitable.

Important atractiu turístic

Aquest estiu, i segons dades facilitades per l’Ajuntament durant el balanç de la temporada turística, la Casa Navàs va ser el cinquè espai de la ciutat sobre el qual es van rebre més consultes: el Gaudí Centre és l’equipament del qual se sol·licita més informació (22% de consultes), seguit de la Ruta Modernista (18%), l’Institut Pere Mata (19%), la Ruta Gaudí (14%) i la Casa Navàs (12%). En els mesos de màxima afluència de viatgers, l’edifici va sumar-se a la campanya municipal que ampliava els horaris i la capacitat d’algunes propostes culturals i d’oci. Fins a 545 turistes la van visitar entre juny i juliol. Projectada per Lluís Domènech i Montaner, i construïda entre el 1901 i 1908 sota un encàrrec de Joaquim Navàs, la Casa Navàs ha format part també històricament de rutes sobre modernisme impulsades des de Reus o centrades en Barcelona i que abraçaven el municipi.

Dues restauracions recents

L’immoble va viure obres de restauració al 2014, per recuperar els arcs de pedra, amb elements metàl·lics –de reixes i pals de les antigues banderoles–, que s’havien deteriorat a conseqüència del pas del temps. A banda d’aquesta inversió, xifrada en uns 20.000 euros, tot just un any abans se n’havia fet una altra de valorada en prop de 30.000 euros per restaurar la tribuna que presideix la façana, i que havia patit despreniments.

tracking