Diari Més

Benestar Social

Reus arriba al topall d'usuaris de la teleassistència i ampliarà el servei

En el nou contracte s’estendrà a 100 persones més ja que l’actual no permet atendre més dels 1.960 beneficiaris actuals

Imatge d'arxiu d'una prestadora del Servei de Teleassistència Municipal de Reus amb una unitat mòbil.

Reus arriba al topall d'usuaris de la teleassistència i ampliarà el serveiAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ampliarà el servei de teleassistència domiciliària que actualment presta a 1.960 persones. És el nombre màxim d’usuaris que permet el contracte actual que van adjudicar fa quatre anys a l’empresa Tunsall Televida, i que s’acaba d’esgotar. El consistori acaba d’obrir de nou el servei a licitació i, entre altres coses, la novetat serà que s’estendrà l’atenció a un mínim de 100 persones més, una xifra que pot incrementar-se depenent de les ofertes rebudes.

Contactats per aquest mitjà, Tunsall Televida no ha volgut aclarir si es tornarà a presentar al concurs per optar al servei de teleassistència municipal de Reus. L’empresa ha declinat fer qualsevol declaració sobre aquesta qüestió, segons ells «per política de la companyia», mentre el procés de licitació estigui obert. Tunsall Televida va guanyar l’adjudicació per un import de 244.000 euros anuals, i aquest cop les ofertes rebudes no poden superar els 268.000, en ambdós casos sense IVA. El contracte es licita per dos anys, amb l’opció d’executar dues pròrrogues anuals.

La teleassistència domiciliària és un servei de línia telefònica mitjançant un terminal que permet a les persones grans i als discapacitats entrar en contacte verbal amb un centre atès per personal específic només accionant el dispositiu mans lliures que porten constantment posat amb un penjoll. Funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any i posa els beneficiaris en contacte amb un centre atès per personal específic preparat per donar resposta adequada a les seves necessitats, per sí mateix o mobilitzant altres recursos humans o materials, propis de l’usuari o de la comunitat.

Unitat mòbil

En aquest cas el servei també disposa d’una unitat mòbil que complementa els serveis prestats des del Centre d’Atenció amb la intervenció presencial, per prestar suport personal als usuaris. Garanteix l’atenció les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. El personal de la Unitat Mòbil té un perfil professional per atendre situacions diverses. Aquest servei es prestarà mitjançant el desplaçament d’un vehicle especial per facilitar l’accés a qualsevol tipus d’habitatge i equipat per atendre qualsevol tipus d’emergència. El servei de la Unitat Mòbil serà mobilitzat des del Centre d’Atenció del Servei de Teleassistència Municipal.

El preu del servei oscil·la entre els 4 i els 10 euros mensuals depenent de l’usuari, i pot ser gratuït si ho determina una valoració de Serveis Socials.

El perfil de la persona assistida: una dona de més de 85 anys que viu sola

Tot i que no estan actualitzades, les dades del servei recopilades a 31 de desembre de 2016 dibuixaven un perfil determinat de l’usuari del servei de teleassistència domiciliària a Reus. Pel que fa a l’edat, un 54% de les persones que l’utilitzen tenen 85 anys o més. La resta es distribueixen en una piràmide invertida: un 27% tenen entre 80 i 84 anys d’edat, un 11% tenen entre 75 i 79 anys, un 4% en tenen entre 70 i 74 anys, i els menors de 70 sumats no superen el 4%. Pel que fa al gènere, la diferència és molt significativa: del total d’usuaris, un 78% són dones enfront d’un 22% d’homes. Les persones usuàries del servei també solen viure soles. En concret, un 59% formen part d’aquest grup, mentre que les que viuen amb una altra persona representen el 35%, i els que en conviuen amb dos o més són només el 6%. Pel que fa al tipus d’usuaris del servei, la immensa majoria (un 87%) són els titulars, mentre que la resta són beneficiaris que conviuen amb un titular i tenen penjoll (un 8%), o que no en tenen perquè no tenen capacitat per utilitzar-lo (un 5%).

tracking