Diari Més

Tradició

Una cercavila immensa converteix Reus en la capital del món geganter

Elements vinguts de quatre països sorprenen la ciutat amb figures exòtiques i els seus moviments

En primer pla, els Gigantes de Tudela. A la dreta el Cavall dels Nebot i a l'esquerra els de Xàtiva.

Una cercavila immensa converteix Reus en la capital del món geganterCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gegants per a tots els gustos, de tots els llocs i de totes les mides, però tots gegants en les seves particularitats. Això és el que han pogut veure aquest cap de setmana els reusencs i els aficionats a aquests elements festius. Figures imponents com el Gigantius de Maastricht, la bèstia de més de set metres d’alçada i de cabells realistes que necessita rodes per moure’s. O com un altre que deixa igualment sense alè i és igual d’exòtic, tot i viure a només cinc quilòmetres de la capital del Baix Camp.

Ve des de Riudoms però podria ben bé venir de Troia. Amb el seu realisme, el coll articulat, la banda musical amb repertori contemporani i les dimensions que fan veure minúsculs els nens que porta a llom, el Cavall dels Nebot va eclipsar ahir al migdia molts dels altres elements que havien viatjat centenars de quilòmetres. La figura més jove de la cercavila d’ahir –va fer la primera cavalcada aquest juliol– és un torrent de festa i joc.

També van deixar amb un pam de nas als assistents la Comparsa de Gigantes de Tudela. No tant per les figures en sí, sinó per com els portants els donaven vida. Els navarrersos són els autèntics gimnastes del món geganter, que tindrà Reus com a capital fins que no es faci un esdeveniment com aquest. A l’estil d’Ona Carbonell i les seves companyes, les sis figures ballaven sincronitzadament amb passos i cabrioles que ja tenen certa dificultat de fer a l’uníson sense portar un gegant.

Imprevisible va ser també un moviment dels llargaruts Gegants del Corpus de Xàtiva, que saltaven quedant suspesos al voltant d’un segon, per després caure amb tot el pes sobre les espatlles dels portants, fent un soroll sec.

De Nicaragua via Terol

La Paquita i el Pepe Cabezón eren els dos que venien de més lluny. Tenen origen nicaragüenc, concretament de la ciutat de León, però estan adoptats per la comparsa de Gigantes de la Puebla de Híjar, a Terol, on tenen diversos germanastres. «Vam encarregar-los fa dos anys arrel d’un agermanament entre León i Saragossa», explica Pedro Arrabal, de la colla.

Els Gigantius de Maastricht va viatjar amb un tràiler juntament amb el Goliath, la Gerarda i el Kinneke, de la localitat belga de Geraardsbergen. «Estem molt orgullosos de ser aquí, és fantàstic», explica el Mathieu Stukkens, que s’allotgen a Reus des del passat dimarts.

tracking