Diari Més

Una ruta amb textos de Pere Anguera descobreix el Reus del segle XIX

La Biblioteca Pere Anguera estrena el projecte ‘Caminar i Llegir’ i difon fragments de la història local

Mentre passegen pels carrers de la ciutat els participants llegeixen part de l'obra de l'historiador.

Una ruta amb textos de Pere Anguera descobreix el Reus del segle XIXOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Caminar i llegir. O trepitjar, durant una passejada entretinguda i col·lectiva, bocins de temps antics que va rescatar Pere Anguera alhora que un recull de textos de l’historiador reusenc ressonen a la veu d’algun curiós. És el projecte que ahir, amb la participació d’una dotzena de persones, va posar en marxa la Biblioteca Pere Anguera: un total de cinc sortides –la primera des del mateix equipament i les quatre restants previstes a partir del nucli urbà– obertes a tothom i que han de servir per traslladar episodis del segle XIX al Reus de 2017.

Fragments d’Història General de Reus i també d’Urbanisme i Arquitectura de Reus, El Centre de Lectura de Reus, Aproximació a la història de Reus i el recentment publicat Del passat al present. La formació d’una ciutat, dels germans Josep Maria i Ezequiel Gort, acompanyen les passes del grup, que els llegeix en veu alta i visita alguns dels espais per on transcorre l’acció descrita als llibres. El canal Reus-Salou va inaugurar ahir una iniciativa que viurà el seu segon capítol el 9 d’octubre, llavors amb una aturada a la Prioral de Sant Pere. El Círcol, els rentadors del carrer Alt del Carme i El Centre de Lectura són els escenaris que completen el projecte Llegir i Caminar.

Episodis i anècdotes

La ruta admet anècdotes, desgranades per responsables de la biblioteca. Una de les que es van explicar ahir, al carrer Baix de Sant Joan, detallava els tràmits obligats al segle XIX per tirar a terra algun dels arcs de la muralla quan aquests acollien una capella. El permís de l’arquebisbe, sota el compromís de l’ajuntament o d’alguna institució que es faria càrrec del sant un cop extret del seu emplaçament original, resultava imprescindible per iniciar l’obra. Una altra, la del testament de Josep Sardà i Calià, qui va deixar ordre de cessió de les seves propietats a la ciutat per tal que, si en aquell moment Reus no havia localitzat una ubicació adequada per traslladar-hi el cementiri –que estava originalment al Fossar Vell i després a l’ermita del Roser–, fossin venudes i es compressin nous terrenys. D’aquí va sorgir el cementiri tal com es coneix avui dia.

El projecte Caminar i Llegir va gestar-se en el marc de les Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera, celebrades al maig per retre homenatge a la figura de Pere Anguera Nolla (Reus, 1953-2010), historiador i mestre d’historiadors. La intenció de la Biblioteca Pere Anguera és que aquest pugui ampliar-se també a la participació del públic infantil i continuar difonent i posant també en valor el llegat que atresora l’equipament.

tracking