Diari Més

L'Ajuntament engega un nou portal de dades obertes i reutilitzables

Opendata.reus.cat oferirà 12 conjunts d’informació vinculada al padró o a l’activitat econòmica i que farà servir el sistema de la City Protocol Society

El web va ser presentat ahir pel regidor Marc Arza.

L'Ajuntament engega un nou portal de dades obertes i reutilitzablesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb una inversió de 25.000 euros i fruit d’un projecte plantejat a tres anys vista, l’Ajuntament ha fet públic un nou portal de dades obertes, sota el nom Reus Open Data, que aplega inicialment dotze conjunts de dades en formats oberts i reutilitzables vinculats a qüestions com el padró, l’activitat econòmica o els resultats electorals. El regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza, explicava ahir en la presentació del portal que es tracta d’una proposta «única al món» en regir-se pel sistema City Protocol Society, un estàndard internacional que propicia que «tothom les pugui conèixer i compartir».

El contracte d’adjudicació del portal de dades obertes preveu que, en els dos anys següents, el portal pugui sumar altres dades referents, per exemple, al consum d’aigua, la qualitat de l’aire, el transport públic o la contaminació acústica. Ara, els datasets que els usuaris hi trobaran són el nomenclàtor oficial de carrers –el nom oficial dels carrers, avingudes, places i espais públics de Reus, per barris i codi postal–, el directori d’entitats, els contractes administratius, resultats de les eleccions, el cens d’activitats econòmiques, la població, agenda d’activitats i els pressupostos d’ingressos i despeses. El fet de treballar amb la mateixa categories de dades, de la City Protocol Society (CPS), tal com explicava Arza, possibilita el fet de comparar-les, desenvolupar solucions que serveixin a més institucions o organismes i facilita que es pugui relacionar i creuar el coneixement.

La City Protocol Society és una organitzaciósense ànim de lucre formada per una comunitat de confiança de les ciutats o de qualsevol organisme regional relacionades amb un govern de la ciutat, les organitzacions comercials, institucions acadèmiques o d’investigació, i les organitzacions sense ànim de lucre que aprofita els coneixements i experiència en ciutats de tot el món per accelerar la transformació de la ciutat, oferint oportunitats d’orientació i la investigació i desenvolupament en col·laboració (R + d) per a les ciutats.

Actualització periòdica

Tal com precisava Arza, l’actualització de les dades en qüetsió tindrà lloc de forma automàtica, i serà d’aquesta forma que «en teoria, no podrà passar que els conjunts de dades passinun periode superior al que està previst sense haver estat actualitzats. Alguns com ara el padró del municipi tindran terminis més llargs en aquest sentit que no les activitats econòmiques i els resultats electorals s’actualitzaran coincidint amb els comicis. El portal Open Data té un pressupost d’adjudicació de 25.000 euros més IVA que es faran efectius durant els tres anys de la durada del projecte i que han de dotar-lo encara de noves eines i propietats.

tracking