Diari Més

Serveis Socials

Reus demana 58 places per obrir la residència de gent gran d'Horts de Miró

L’Ajuntament engega els tràmits per posar en marxa l’equipament, que ja han inscrit al Registre General de centres, serveis i establiments sanitaris

La façana del CAP Horts de Miró, que acollirà la residència en les seves plantes superiors.

Reus demana 58 places per obrir la residència de gent gran d'Horts de MiróOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ja ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies el finançament de 58 places per posar en funcionament la residència de gent gran d’Horts de Miró, cinc anys després que s’acabessin les obres. És un dels primers tràmits del consistori per obrir aquest equipament que ocuparà les tres plantes superiors –ara buides– del Centre d’Atenció Primària Integral (CAPI) del barri que té el mateix nom.

Una altra de les gestions realitzades és la inscripció del geriàtric al Registre General de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris (Regcess). Aquest és un pas imprescindible per optar a les places que finança la Generalitat als centres adscrits a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, en base a una convocatòria que es va obrir el passat 22 d’agost i va tancar al cap de poc més de dues setmanes.

Repartiment del finançament

Està previst que el mes que ve la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, anuncïi el nombre total de noves places per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malalties mentals que es finançaran al Camp de Tarragona en aquesta convocatòria. Les places es repartiran després entre els centres que ho hagin demanat tenint en compte un estudi de les demandes per a cada zona i cada tipologia de servei.

A partir d’aquí, l’Ajuntament de Reus sabrà quantes places de les que ha demanat es concedeixen a la nova residència. Per a cada una d’elles, el consistori o l’òrgan a qui se cedeixi la gestió de l’equipament –per exemple, la residència Marià Fortuny l’administra Sagessa– rebrà una concessió mensual destinada a cobrir les despeses generades. Aquesta quantitat depèn de diversos factors com el grau de dependència, però en condicions normals acostuma a ser d’uns 1.900 euros. Per la seva banda, l’Ajuntament serà l’encarregat de contractar l’equipament i el personal necessari per obrir les instal·lacions i per prestar el servei.

Contactats pel Diari Més, des de la regidoria de Benestar Social van reconèixer que s’està treballant «intensament» i en contacte amb la Generalitat per posar en marxa l’equipament, però van declinar entrar en detalls sobre aquesta qüestió, com per exemple quina és la possible data d’obertura que es planteja el consistori.

Construïda des del 2012

El projecte del CAP amb residència integrada d’Horts de Miró va comptar amb una inversió global de més de 5 milions d’euros i amb finançament del pla d’ajudes de Zapatero. L’edifici es va inaugurar el 2012 per utilitzar la part inferior com a centre mèdic sota la gestió de l’Institut Català de la Salut (ICS), deixant tancades les plantes superiors on s’havia projectat la residència.

Després d’una visita realitzada el passat mes de maig, el sindicat USITAC va afirmar que les instal·lacions estaven a punt per obrir un cop es dotessin de l’equipament i el personal necessaris per a prestar el servei, publicant imatges de prova. Aquesta entitat, juntament amb l’Associació de Gent Gran, ha abanderat la reclamació per obrir el centre, convencent les formacions polítiques municipals de la necessitat de fer-ho a curt termini, ja que no tenia sentit que s’estigués «deteriorant» i «malmetent» des de fa cinc anys.

Moció unànime al juliol

La demanda va arribar al ple de l’Ajuntament de Reus del passat 7 de juliol, de la mà d’una moció presentada pels grups de l’oposició en bloc (CUP, C’s, PSC i PP) i que es va aprovar per unanimitat, ja que l’equip de govern (PDeCAT, ERC i Ara Reus), en paraules de la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, la considerava un aval a la feina que afirmaven que feia temps que s’estava fent en aquest sentit.

tracking