Diari Més

Cultura

L'Ajuntament treu a concurs la gestió de Cal Massó amb 120 dies d'activitat

El consistori executa el «no» del ple a la CUP sobre municipalitzar l’explotació i la treu a licitació quan expira l’anterior contracte

La banda 4Hiverns va obrir divendres del Festival Accents a la terrassa del Centre d'Art Cal Massó.

L'Ajuntament treu a concurs la gestió de Cal Massó amb 120 dies d'activitatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestió i explotació del Centre d’Art Cal Massó ha tornat a sortir a concurs públic després que, coincidint amb la fi de l’actual subrogació que tindrà lloc el proper mes d’octubre, el ple votés i rebutgés al maig una moció impulsada per la CUP i que plantejava la «recuperació d’aquest espai com a equipament de gestió municipal». Al 2013, l’explotació de Cal Massó va ser posada en mans d’una societat formada llavors pels gestors culturals Isaac Albesa i Víctor Cavaller, amb una fórmula de col·laboració entre Ajuntament i empresa mitjançant la qual els mateixos adjudicataris es feien càrrec de la programació cultural i la tinença del servei de bar.

Coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana 2017, la Candidatura d’Unitat Popular proposava, «recollint la desubicació i malestar de col·lectius i individualitats del món de la creació plàstica, escènica o musical de la ciutat, que no saben on dirigir-se per poder exposar o presentar les seves obres», que Cal Massó «no es torni a licitar». La moció, que es va votar per separat, va quedar resolta amb el «no» de PDeCAT, Cs i PP i l’abstenció del PSC a la municipalització i el «sí» del ple, a excepció de l’abstenció del PSC, a la potenciació i integració en l’àmbit social de l’equipament. En la sessió, la regidora de cultura, Montserrat Caelles, havia explicat que «estem d’acord amb tenir un espai on les arts plàstiques i visuals tingui un punt de trobada, i amb la funció pedagògica per la qual Cal Massó va néixer, però no és incompatible amb la gestió externa» i assegurava, alhora que posava en valor la feina d’Albesa –com també feia Mariona Quadrada–, que «si en un futur les coses canviessin, es pot replantejar el model».

Uns 135.000 euros

Municipalitzar la gestió de Cal Massó, tal com concretava la mateixa Caelles, s’hauria traduït en una partida pressupostària de 135.000 euros. Amb una durada de dos anys i la possibilitat de prorrogar-se per dos més, el nou contracte surt ara a licitació amb un cànon de 2.400 euros: 100 euros mensuals a satisfer per l’adjudicatari, el qual pot millorar la xifra en la seva oferta. L’Ajuntament no abonarà cap import. atès que aquest gestiona Cal Massó «pel seu risc», i es reserva 50 dies d’utilització del centre per a actes propis en els quals sí que pagarà la il·luminació.

Espai d’experimentació

Pel que fa a la programació estable de Cal Massó, aquesta haurà d’omplir un mínim de 120 dies i haurà d’estar organitzada per cicles d’activitat. També s’haurà d’ajustar als objectius establerts per al Centre d’Art, que van des de perfilar-se com a un «espai d’experimentació per a les disciplines artístiques» o un «lloc on donar a conèixer les noves generacions d’artistes locals», fins a ajudar a «consolidar la cultura contemporània en la zona d’influència» del municipi. Des de l’Ajuntament, i tenint en compte que l’arribada de l’octubre marca el límit del contracte, «fa alguns mesos que en aquest sentit estem fent una anàlisi, que no és només intern sinó amb el sector per veure quina seria la millor manera de tirar endavant això», afegia Caelles al maig.

El quart Festival Accents

Cal Massó va iniciar divendres la 4a edició del Festival Accents, amb un concert de 4 Hiverns, que s’allarga fins al novembre. El cicle inclou concerts vermut a la terrassa amb entrada gratuïta, i concerts de pagament al mateix Cal Massó o al Teatre Bartrina.

tracking