Diari Més

Cultura

El conte del rellotge de la Prioral

Els Amics dels Rellotges de Reus han editat el llibre per finançar la posada en marxa del rellotge

El conte Sóc més que un rellotge i la maquinària en la qual s'inspira.

El conte del rellotge de la PrioralAmics dels rellotges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat divendres es va presentar al Centre de Lectura de Reus el conte Sóc més que un rellotge.

El llibre és un projecte de l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus, una entitat que, amb la venda del conte, pretén recaptar fons per al rellotge i el carilló de la Prioral de Sant Pere.

Sóc més que un rellotge és un conte de seixanta pàgines que consta de dues parts: d’una banda el conte del rellotge, que es presenta explicada pel propi mecanisme, gran protagonista del llibre, i de l’altra, la història real del rellotge de la Prioral de Sant Pere. L’autora és Maria Concepció Torres Sabaté, i les il·lustracions són obra d’Ana Pierna Bru.

«Aquest llibre es va començar a fer fa aproximadament tres anys. L’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus sempre tenim presència al Parc Infantil de Nadal. Un any vam demanar a la Conxa que expliqués un conte del rellotge, però es va trobar que no n’hi havia cap, així que en va escriure un ella mateixa», explica Manel Olmos, president de l’entitat.

A partir d’aquí, els Amics dels Rellotges es van posar en marxa per trobar una persona que en fes les il·lustracions. A través de l’autora, que és professora de Pedagogia a la URV, es van posar en contacte amb l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, i una de les seves alumnes, Ana Pierna, va decidir fer, com a projecte de curs, els dibuixos que il·lustren el conte.

Per a la distribució també compten amb la col·laboració d’una xarxa d’establiments de Reus, entre els quals hi ha El Barato, la llibreria Gaudí, l’escola de dansa i arts escèniques Artis, la perruqueria Antonia García, la llibreria Araceli o la botiga Fil i cotó. El preu del llibre és de 10 euros, i tots els diners aconseguits es destinaran al rellotge de la Prioral. Els compradors també rebran un punt de llibre il·lustrat amb la Prioral de Sant Pere.

D’aquesta manera l’associació pretén culminar un treball que va començar el 2013 per part dels alumnes de Mecànica Industrial de l’IES Domènech i Montaner, quan van reparar el rellotge i el van deixar en condicions de posar-lo en marxa. Arran d’aquella feina, i del fet que encara quedava la part final –engegar la maquinària–, va néixer l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus, el president de la qual és exalumne del curs, i que compta entre els seus socis amb el propi professor de Mecànica Industrial de l’IES Domènech i Montaner, Antoni Nogués.

«Calculem que, per posar en marxa el rellotge i el carilló, hauríem d’aconseguir recaptar 4.000 euros amb la venda del conte. Si no arribem a aquesta xifra, destinarem els diners aconseguits per al man teniment de la maquinària i a la conservació d’aquest patrimoni», apunta Olmos. El rellotge de la Prioral és un mecanisme original de l’any 1883.

La presentació de divendres passat, que va aplegar un bon nombre de persones al Centre de Lectura de Reus, es va completar amb una visita guiada al rellotge del campanar de la Prioral de Sant Pere.

tracking