Diari Més

Creix entre els reusencs el consum de tranquil·litzants, cocaïna i haixix

Una enquesta de salut pública posa de manifest que la ingesta de pastilles per dormir i per als nervis s’ha duplicat en vuit anys

Fins a un 84% dels qui viuen a Reus han visitat al metge durant l'últim any per fer-se una revisió.

Creix entre els reusencs el consum de tranquil·litzants, cocaïna i haixixOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 84% dels reusencs han visitat el metge durant l’últim any, la majoria per sotmetre’s a una revisió rutinària, però un 10% no realitza cap mesura preventiva per tenir cura de la seva salut. El 59% va a peu freqüentment i més del 80% menja fruita i verdura, pa, arròs o patates a diari. Un 42% no menja dolços mentre que un 22% els inclou a la seva dieta habitual. Un 22% consumeix begudes alcohòliques –un 52% diu que no ho fa mai– i dues terceres part dels veïns de la ciutat no fumen. El consum de tranquil·litzants com ara pastilles per dormir o per als nervis ha passat, al municipi, d’un 8% al 2009 a un 14% actual; el d’haixix i marihuana puja del 6 al 8% en el mateix període i el de cocaïna, de l’1 al 2%. Les dades es desprenen de l’enquesta de salut ciutadana realitzada per la Regidoria de Salut a més de 400 persones que viuen a Reus. L’estudi, realitzat entre els dies 29 de març i 10 d’abril d’aquest mateix 2017 testeja la percepció de la ciutadania en referència a la salut, i és una de les eines bàsiques de treball del procés de redacció del Pla Local de Salut Pública, vinculat al Pacte de Salut de Reus.

L’enquesta aborda tot un seguit de blocs temàtics, entre els quals destaquen la diagnosi dels membres de la llar, l’estat de salut i qualitat de vida percebut, els hàbits i estils de vida, els hàbits mèdics i els hàbits de prevenció de la salut. La mostra escollida ha estat seleccionada aleatòriament a partir de les quotes de sexe i edat. El treball de camp es va realitzar entre els dies 29 de març i 10 d’abril de 2017. Amb un nivell de confiança del 95%, el marge d’error mostral màxim per a dades globals és d’unt +/- 4,9%. La regidora de Salut, Noemí Llauradó, explicava ahir en l’exposició de les dades que, per les condicions en què s’ha dut a terme, l’enquesta de salut ciutadana resulta representativa de la població reusenca.

Alcohol i tabac

Amb aquest test, realitzat telefònicament, s’ha volgut conèixer aspectes com ara quina és la percepció que té la ciutadania de la seva salut, així com la presència de trastorns crònics i d’altres limitacions o discapacitats. Els resultats permeten conèixer els hàbits i els estils de vida relacionats amb la salut, la realització d’activitat física, el consum de tabac, alcohol i altres substàncies psicoactives, així com l’ús de medicaments. I realitzar una comparativa amb els resultats obtinguts a l’enquesta de 2009. En aquest sentit, Llauradó explicava ahir que «ens ha sorprès especialment el fet que el 5% dels enquestats afirmen que no consumeixen begudes alcohòliques» i vinculava el percentatge al fet que «potser no es té percepció del risc de consum de l’alcohol i hi ha qui pensa que petites dosis no han de considerar-se ressenyables. Cosa que no passa amb l’alcohol».

Sobre l’altre de les dades més destacables d’aquest estudi, la de l’augment en el consum de cocaïna, marihuana i haixix, i de tranquil·litzants, la regidora de Salut de Reus explicava que «no hem de situar-nos únicament en la preocupació sinó que aquesta qüestió ens ha d’ocupar» i recordava que «l’Ajuntament impulsa, en aquest sentit, polítiques de prevenció i en la protecció de la salut». Aquest increment relatiu a les pastilles per dormir o per als nervis està lligat d’una manera especialment important, tal com concretava Llauradó, al col·lectiu femení.

tracking