Diari Més

Infraestructures

Territori aposta perquè Reus aculli vols que la boira desvia d'Alguaire

La Generalitat referma un «acord» entre aeroports «perquè els passatgers arribin sense retards» i descarta 7 MEUR en el sistema d’aterratge a Lleida

Una imatge del 2015 de passatgers que van ser desviats a Reus.

Territori aposta perquè Reus aculli vols que la boira desvia d'AlguaireOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aeroport de Reus rebrà de nou aquest hivern, amb tota probabilitat, vols desviats pels problemes que episodis de boira densa ocasionen cada any a l’aeròdrom de Lleida-Alguaire durant els mesos de fred més intens. La temporada anterior, aquesta situació va contribuir –de la mà d’altres factors– a disparar les estadístiques de passatgers a les instal·lacions de la capital del Baix Camp: l’Aeroport reusenc va assolir al gener la xifra 9.483 viatgers, prop d’un 70% més que en el mateix període del passat 2016. Aquest mes de març, el Parlament va donar llum verda a una resolució que instava la Generalitat a incloure en el pla d’Aeroports 2017-2020 un apartat específic sobre la viabilitat futura de l’aeroport de Lleida-Alguaire. En l’informe de control de la mateixa resolució, el conseller de Territori, Josep Rull, apunta ara que «s’han estudiat els costos d’un sistema d’aterratge instrumental de nivell ILS II o III» –l’Aeroport de Lleida té ara un sistema ILS I– i que «canviar-lo representaria una inversió superior als 7 milions d’euros».

És per això que, en aquest informe parlamentari, Rull recorda que l’hivern passat la van desviar-se avions a Reus «quatre dies» i que el pressupost necessari per dur a terme aquesta millora en el sistema d’aterratge a Alguaire és «massa elevada ja que l’Aeroport de Lleida té un acord amb l’Aeroport de Reus pels dies de boira densa que fa que els passatgers arribin a la seva destinació sense retards i sense afectar els usuaris ni la seva logística». El sistema ILS I «significa una visibilitat mínima de 2.400 peus (732 metres) o 1.800 peus (549 metres) en el cas que hi hagi il·luminació de la línia central, a les capçades de pista i un mínim de sostre de núvols de 200 peus (60 metres)». El canvi a un sistema superior permetria, presumiblement, posar fi als desviaments tenint en compte la boira densa que es localitza a la zona.

Per carretera al Pirineu andorrà

L’hivern passat, les condicions de visibilitat a les instal·lacions de Lleida van obligar a aterrar a la capital del Baix Camp, almenys 16 avions amb més de 3.150 passatgers, que van ser posteriorment traslladats per carretera. La xifra es multiplicaria per dos si es té en compte també que les aeronaus que aterraven a Reus programaven plens la tornada als seus aeroports d’origen. Els episodis –tot i que Territori n’apunta quatre, en aquell moment es va tenir constància d’un mínim de cinc– van registrar-se els dies 21 i 28 de desembre, 2 i 8 de gener i 19 de febrer, i van afectar especialment la programació del touroperador Neilson, que traslladava esquiadors de Manchester, Londres o Birmingham al Pirineu andorrà. Amb tot, Rull ha anunciat ja la presència de Neilson també aquest hivern, com de Quality Travel i Arkia.

tracking