Diari Més

Les DPO del 2016 sumen 2,3 milions i l'Hospital analitza el detall del laude

L’empresa espera la notificació de Treball, «vinculant i immediatament executiva», que l’obliga a pagar retribucions a la plantilla

Una imatge d'arxiu de l'interior de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Les DPO del 2016 sumen 2,3 milions i l'Hospital analitza el detall del laudeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus es troba en aquests moments «analitzant la resolució del Departament de Treball» que, amb data del passat 17 d’agost, va desestimar la pretensió de l’empresa municipal de no pagar a la plantilla del centre sanitari les retribucions variables per objectius (DPO) corresponents a l’exercici 2016. Ho fa per, «a partir d’aquí, decidir com procedir». Fonts de la societat detallen que el laude arbitral que dóna la raó als treballadors en la reivindicació sobre les quantitats salarials i que va ser difós fa algunes setmanes pel mateix Comitè d’Empresa, ha estat avançat per correu electrònic al Sant Joan però l’Hospital no havia rebut encara, a finals de la setmana passada, la pertinent notificació a través de correu certificat. No concreten, de qualsevol forma, quines són les previsions en aquest sentit ni tampoc cap termini.

La xifra que l’Hospital hauria de desemborsar per satisfer les DPO tal com indica Treball s’enfila, segons apunten les mateixes fonts, fins als 2,3 milions d’euros. El laude és el resultat d’un doble procediment iniciat pel propi Hospital Sant Joan el passat març. La societat va obrir llavors converses per «consensuar les mesures més adequades per assolir l’equilibri» econòmic. I alhora va convocar la Comissió Paritària per «resoldre les discrepàncies que poguessin sorgir en la negociació per la no aplicació del règim salarial establert al conveni» per a la plantilla Ambdós processos incorporaven la pretensió de no fer front a les DPO del 2016, que calia abonar el primer trimestre del 2017.

Desequilibri econòmic

De fet, des del Consell d’Administració del Sant Joan justificaven mesos enrere la decisió anunciada de no fer efectives les retribucions variables per objectius als empleats i asseguraven que, segons el conveni, l’empresa municipal només estava obligada a pagar-les sempre que es trobés en situació d’equilibri econòmic. Amb un dèficit de gairebé 8,4 milions d’euros –prop de 4 d’ells corresponents a fons desviats de Gecohsa l’estiu passat– al tancament de l’exercici 2016, i seguint el mateix raonament, la premissa «necessària» no es donava.

El primer dels dos processos va tocar a la seva fi al maig, quan «es van donar per esgotades les negociacions», tal com concreta el laude, sobre el capítol de l’equilibri. El segon, tot i tancar-se en la mateixa data, demanava la intervenció del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC).

L’acte de conciliació, el 6 de juny, no va servir per assolir un acord. Va ser llavors que Noemí Llauradó, com a representant de l’Hospital Sant Joan, va presentar davant el Consell de Relacions Laborals de Catalunya «una sol·licitud per a la solució de les discrepàncies sorgides». Tot plegat va desembocar en el laude, el qual és ara, segons queda reflectit en el mateix document, «vinculant i immediatament executiu».

En el tema de fons del conflicte, el laude arbitral de Treball especifica que «dins el conveni d’empresa, l’abonament de les retribucions no està condicionada a l’existència de dèficit» i que com les DPO –tal com reclamava el Comitè d’Empresa després que la societat iniciés els moviments– són meritades al 2016, «no és possible la inaplicació o despenjament, que no pot tenir una eficàcia retroactiva». El document conclou que «en pretendre inaplicat l’abonament de les retribucions variables per objectius corresponents al 2016, es pretén la inaplicació retroactiva del conveni, que hem d’estimar com a prohibida pel nostre ordenament jurídic».

Capital social i immobles

Pel que fa a una altra de les qüestions pendents sobre la situació econòmica de l’Hospital, la de les mesures adoptades per remoure la causa de dissolució que pesava sobre l’empresa arran del desequilibri econòmic, fonts del Sant Joan expliquen que «s’han dut a terme les publicacions exigides legalment –entre les quals hi ha la que es va fer el passat 14 d’agost al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME)– i s’està a l’espera que transcorri el termini legal per poder executar l’operació simultània de reducció de capital i d’aportació d’immobles». Al BORME ja s’anunciava aquesta reducció de capital, de 3.516.021,40 euros, que fixa ara la xifra global per a la societat en el seu límit legal, 60.101,20.

tracking