Diari Més

El Ball de Pastorets en fa deu i dansa envoltat de colles del territori

La colla celebra una dècada des de la seva recuperació amb la il·lusió «que el ball sigui molt estimat»

Prop de trenta balladors grans i petits surten al carrer per festes.

El Ball de Pastorets en fa deu i dansa envoltat de colles del territoriOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball de Pastorets celebrarà la primera dècada des de la seva recuperació, l’any 2007, coincidint amb la Festa Major petita. L’efemèride ha servit com a excusa per programar una Trobada de Balls de Pastorets que citarà, el proper 30 de setembre, les colles de Tarragona, Constantí, l’Arboç, Terrassa, Salou i el Vendrell en una cercavila que sortirà des de la plaça Prim per travessar el nucli de la ciutat fins desembocar al Mercadal. I que estarà succeïda per una gran festa on també tindran cabuda exballadors. El Ball de Diables de Reus ha concedit al col·lectiu, amb motiu del seu desè aniversari, un dels avisos d’honor de la Carretillada en un gest que «ens ha fet a tots una gran il·lusió».

Amb tot, aquests deu anys que ara passen a la història del Ball de Pastorets de Reus han significat un període «d’intentar créixer i marcat per multitud de canvis», apunta el cap de colla, Albert Bermúdez, que puntualitza que «com a dansa del Seguici, el que hem fet bàsicament ha estat intentar innovar molt i millorar. Mirar que a la gent de Reus li agradés, que se la sentís seva i que se l’estimés com s’estima altres elements. Que se la conegui i que s’entengui que també forma part de la ciutat». «En definitiva, busquem la perfecció», conclou Bermúdez.

Del segle XVII al 2007

I és que aquesta variant del Ball de Bastons que ha incorporat els pals llargs «vol representar la vida dels pastors de l’època, del segle XVII i XVIII, quan baixaven de les muntanyes i feien aquestes danses». Actualment una trentena de balladors, entre grans i petits, integren la colla, que «a Reus té la particularitat que conserva la roba original i la música i la coreografia també originals. Això ens fa estar en certa manera força orgullosos per haver-ho pogut mantenir», afegeix Albert Bermúdez, que detalla que «al moment de recuperar el ball, vam trobar tota la documentació concreta de com era la dansa en un principi i l’hem pogut tornar a l’actualitat tal com era potser fa 300 o 400 anys».

Fer-ne deu tot just per la Festa de Misericòrdia 2017 «ens ha de servir com una empenta per continuar endavant i seguir millorant. Volem que la gent cada vegada es faci més seu el Ball de Pastorets i se’ls faci més seu, i per això ens caldrà mantenir la labor de perfeccionar-lo», afegeix el cap de colla del Ball de Pastorets de Reus.

tracking