Diari Més

Els Serveis Socials municipals atenen part dels ocupes de Joan Coromines

L’Ajuntament reconeix famílies de Reus entre les instal·lades irregularment i almenys quatre han rebut cita per analitzar el cas

Una patrulla de policia local segueix vigilant la zona les 24 hores.

Els Serveis Socials municipals atenen part dels ocupes de Joan CorominesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics dels Serveis Socials municipals han començat a rebre algunes de les famílies que, des de fa mesos, ocupen de manera il·legal una quinzena d’habitatges als números 4 i 6 del carrer Joan Coromines, a Horts de Miró. Tot i que en primer terme, al moment de transcendir la situació irregular del col·lectiu, l’Ajuntament de Reus havia emès un comunicat on apuntava que el consistori «únicament pot fer informes de vulnerabilitat a la ciutadania empadronada aquí» i que els ocupes «haurien de sol·licitar-los a l’Ajuntament del municipi on estan empadronats, que en cap cas és Reus», ha estat «arran de conèixer més famílies que s’han adreçat a nosaltres que hem vist que hi ha alguns casos de Reus i de la zona», apunta la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella.

A partir d’aquí, «amb les que s’hi han acostat, estem treballant. Han estat ateses i s’han iniciat els tràmits per valorar la seva situació i entrar al mateix circuit que entrarien altres famílies en iguals circumstàncies, sempre tenint en compte que s’ha d’estudiar cas per cas, mirant les particularitats de cadascun d’ells per actuar de la manera més convenient». El pas no representa, de qualsevol forma, un canvi en el posicionament del govern reusenc, que es manté, tal com precisa la regidora, en «no acceptar que l’ocupació sigui mai una forma d’obtenir habitatge i de saltar-se tots els tràmits que hi ha establerts a nivell de peticions. No és la manera».

Sense aigua ni llum

Respecte a la concreció dels dos blocs de pisos localitzats a Joan Coromines, «entenem que el que han de fer –els qui els habiten ara de manera irregular– és desocupar-los i que, si no ho fan per voluntat pròpia, al moment que toqui hi haurà un jutge que dictarà i es produirà el desallotjament», afegeix Vilella, que matisa que «paral·lelament a això, si hi ha persones que abans no ho havien fet i que pensen ara que sí que poden ser susceptibles de fer la petició per tal que se’ls ajudi a trobar un habitatge, que ho facin. Cadascú al seu municipi i els que són de Reus, a Reus». Un cop completat aquest tràmit, per als qui hagin optat per tirar-lo endavant, «es valorarà si estan en una situació de vulnerabilitat o no ho estan, i què s’ha de fer».

Els habitatges ocupats a Horts de Miró estan pendents de passar plenament a mans del BBVA, després que la constructora que va aixecar-los fes fallida. Tots ells es troben en aquest moment sense electricitat ni aigua, al desenllaç d’un seguit d’intervencions per part de Guàrdia Urbana i de les companyies subministradores per desenganxar les connexions il·legals realitzades per les famílies i que van arribar a resultar «perilloses per a la integritat de les persones, ja que estan manipulant material delicat presumiblement sense les mesures de seguretat necessàries». Fonts del BBVA ja van explicar al seu moment que el banc «no actuarà», com a mínim immediatament, contra els ocupes i que no sol·licitarà «ni ha sol·licitat mai» el tall dels subministraments. Les mateixes fonts, consultades recentment per aquest mitjà, sostenen que «la situació ara és la mateixa». L’entitat bancària, de fet, va pronunciar-se en aquest sentit arran d’una compareixença pública de la CUP –que també va motivar el comunicat de l’Ajuntament–, on la formació va anunciar una entesa per obrir diàleg entre BBVA i ocupes, en «una mena de mediació», que busqués la reubicació i un lloguer assequible per a les famílies. La policia local manté encara una patrulla 24 hores al carrer, destinada tant a evitar que recuperin les connexions com a dissuadir noves ocupacions a la zona.

Acompanyament de la CUP

La CUP ha estat exercint efectivament, des de fa aproximadament dues setmanes, un acompanyament a les famílies al moment d’adreçar-se als Serveis Socials. En aquest marge, han estat unes quatre les que han obtingut data i hora per a la primera trobada amb els tècnics. Un cop aquestes passin a una segona fase del circuit, la previsió és que altres famílies demanen també cita. La voluntat de la formació, tal com apunta el regidor Edgar Fernández, és que «tot plegat segueixi els procediments normals». És per això que la CUP manté aturats dos escrits, un d’ells dirigit al Síndic i un de denúncia, anteriorment redactats per desencallar la situació.

tracking