Diari Més

Tradició

'Misericòrdia: de Reus al Cel' dóna vida a la llegenda de la Pastoreta

L’Orfeó Reusenc impulsa un espectacle de teatre, dansa, música i cant que descobrirà secundaris a la narració en un sol passi a la Prioral de Sant Pere

La creació, novetat al programa de la Festa Major de Misericòrdia 2017, va presentar-se dilluns.

'Misericòrdia: de Reus al Cel' dóna vida a la llegenda de la PastoretaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un muntatge que abraça cant, música, teatre i dansa, que ha mobilitzat un centenar de persones –entre actors, tècnics, assistents, músics o cantaires– per a la seva posada en marxa i que pren com a escenari la Prioral de Sant Pere donarà vida a la llegenda de la Pastoreta el proper 15 de setembre. Es tracta de Misericòrdia: de Reus al Cel, espectacle impulsat per l’Orfeó Reusenc i que es presenta com a una de les grans novetats del programa d’aquesta Festa Major petita.

La peça, creada i dirigida per Albert Bermúdez i amb la direcció musical d’Albert Galcerà, ha sorgit d’entre els projectes proposats a la Capital de la Cultura Catalana i neix amb vocació de continuïtat. Per a la seva estrena, la Prioral obrirà portes a les nou de la nit –la cita és a dos quarts de deu a aquest espai facilitat pel Prior i l’Arxiprestat–, amb un aforament de 450 persones que s’anirà omplint per rigorós ordre d’arribada. L’entrada és lliure i gratuïta.

L’elaboració a propòsit

«La part musical és important perquè és el fil conductor de l’obra», explica Galcerà. I és que «ha estat basada en tot allò que se sentia llavors». Una cobla de ministrers, amb dues tarotes, un baixó, un sacabutx i percussió petita és l’encarregada d’interpretar-la, tot tenint en compte que aquesta «està present de manera contínua» i que «agafa la sonoritat del segle XVI amb un llenguatge actual». Les lletres que l’acompanyen, elaborades a propòsit, han estat «extretes de textos bíblics, reculls d’historiadors –com Narcís Camós, Salvador Palomar, Ezequiel Gort i Mossèn Ballarín–, i també surten dels goigs d’Isabel Besora».

De fet, «es podria dir que no hi ha cap part inventada, únicament els enllaços que eren necessaris», afegeix el director de la qüestió musical a Misericòrdia: de Reus al Cel. Pel que fa al muntatge, l’Orfeó Reusenc ha buscat «un caràcter innovador» i també «una estructura pensada especialment per a l’obra on es poden veure episodis com l’aparició de la Verge o la salvació de la vila de l’epidèmia de pesta», apunta Bermúdez. Però, tal com concreta el creador i director de l’espectacle, aquest també ha reservat espai per a «personatges secundaris o que no han resultat tan coneguts i que ara prendran cert protagonisme». Amb tot, insisteix en la línia de Galcerà, «no es tracta d’inventar-se res».

La durada de la peça oscil·la entre els 50 i els 60 minuts, i hi haurà una única representació el 15 de setembre. Aquesta vocació de continuïtat, amb tot, lligada a la «descoberta d’alguns textos i peces del segle XVI que, per una qüestió de temps, no hem pogut incloure ara» donarà peu a noves aportacions en els propers anys, on «aprofitarem també per millorar detalls que veiem que poden créixer arran d’aquesta primera representació».

Misericòrdia: de Reus al Cel explica la llegenda de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Basora. Tot plegat durant una epidèmia de pesta a la ciutat de Reus que, segons explica la història, va cessar gràcies a la intervenció divina de la Verge. A més, també hi apareixen nous personatges fins ara desconeguts en noves trames secundàries. La proposta de l’Orfeó Reusenc s’emmarca en els actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus.

tracking