Diari Més

Societat

L'Ajuntament vol enllestir a la tardor el text del Reglament de Participació

El document, que buscarà el consens dels Grups Municipals, es troba en fase de redacció i podria quedar aprovat aquest 2017

Unes 430 persones han fet aportacions a aquesta futura eina.

L'Ajuntament vol enllestir a la tardor el text del Reglament de ParticipacióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència treballa en el futur Reglament de Participació Ciutadana de Reus amb la voluntat d’enllestir «aquesta tardor» un document «que compti amb el màxim consens dels grups polítics» i reflecteixi tant els resultats del procés obert on més de 400 persones van dir la seva a l’hivern del 2016 «com també altres temes que no hi van sortir però que són rellevants». El Reglament es troba ara immers de ple en la fase de redacció, tal com detalla la regidora Montserrat Flores. Un cop es configuri un text final que hagi superat els filtres jurídics i assolit l’acord dels Grups Municipals, aquest «haurà de portar-se a aprovar en un ple» com a pas previ per al període d’exposició i l’entrada en vigor de la nova eina.

El passat febrer, de fet, les diferents formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament ja van tenir l’oportunitat de «mostrar un primer posicionament, en genèric i sobre el procés» en una trobada de retorn celebrada a les instal·lacions de l’antic Hospital. Tot i que la voluntat inicial de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència passava per aprovar el Reglament de Participació el primer trimestre d’aquest 2017, i «malgrat que a tots ens agradaria que estigués acabat», el fet és que «hem de prioritzar el consens i fer una feina acurada». «És evident que hi ha molts de temes i molts de detalls que s’han d’anar tractant fins obtenir el reglament final, i per aquesta particularitat ja sabíem que trigaria en redactar-se més enllà de recollir totes les aportacions i les propostes», conclou Flores, que concreta que «és una labor lenta perquè és una labor de detall, i els terminis no són la part més important d’aquesta. A més, la data d’aprovació no dependrà únicament de nosaltres perquè cal un consens».

El Reglament de Participació Ciutadana de Reus quedarà concebut, tal com va anunciar al seu moment l’Ajuntament, com «un document modern, actual, que reculli tot els mecanismes del govern obert, de la transparència, fet amb i per a la ciutadania, amb mecanismes de participació i decisió consensuats, amplis, equitatius, transversals i àgils». Veïns i entitats el reclamen des que finalitzés el procés participatiu que ha servit per començar a perfilar-lo i que va posar-se en marxa a l’octubre del 2016 amb la programació de tallers de debat on «es proposava als participants que aportessin idees sobre com es podria millorar la participació ciutadana i com havia de ser aquest nou reglament per fomentar el govern obert».

Plens a la tarda i menys papers

Un total de 429 persones van prendre part del procés participatiu per al futur Reglament de Participació Ciutadana, dels quals 141 ho van fer de manera presencial i 288 mitjançant una resposta al qüestionar i penjat al web de l’Ajuntament. L’informe final dels tallers celebrats recollia 73 propostes de millora i també puntualitzacions que s’han fet a la sessió de retorn, que ha comptat amb una seixantena d’assistents. Entre les aportacions realitzades pels veïns del municipi hi havia descentralitzar i descongestionar l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), convertir el 010 en el telèfon de referència per accedir a informació de l’Ajuntament, garantir un termini màxim per donar resposta a les queixes i regular la via directa entre regidors i ciutania. També recuperar els espais públics –tòtems, panells– per a informació, aprofitar les entitats com a altaveus i engegar un panell demoscòpic per conèixer les necessitats de la població. Entre les peticions del veïnat en l’àmbit de la participació hi havia igualment obrir els Consells Municipals i crear un pla de treball anual per a cadascun, elevar al ple les decisions que s’hi prenguin o fer-ne públiques les actes. I traslladar els plens a l’horari de tarda o que els ciutadans hi puguin fer aportacions, crear Consells de Barri i fer-los operatius, fomentar l’audiència pública donar eines a les associacions de veïns per enfortir el teixit veïnal, facilitar la burocràcia i limitar el nombre d’entitats a la ciutat en funció del seu nivell de participació.

El 48% estan «mal informats»

Tal com detallen les conclusions del mateix procés participatiu, fins a un 48% dels qui van omplir el qüestionari creu que l’Ajuntament informa malament o molt malament a la ciutadania i un 32% diu rebre la informació sobre el que s’hi fa a través de la premsa escrita.

tracking