Diari Més

Història

Localitzen a Reus les amonestacions de casament dels pares de Gaudí

Segons l'expedient localitzat, la mare de l'arquitecte era de Reus i el pare de Riudoms

Fotografia d'Antoni Gaudí cedida per Frederic Fargas Texidó.

La primera filmació de Gaudí veurà la llum diumenge al '30 minuts'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les amonestacions de casament dels pares de l'arquitecte Antoni Gaudí han estat localitzades en l'escorcoll dels expedients de la Comunitat de Preveres de Reus que duu a terme l'Arxiu Municipal i Comarcal de Reus. Aquestes amonestacions ajuden a aproximar-se a la figura del geni universal, del qual Reus i Riudoms es disputen ser el seu bressol.

L'expedient localitzat ressenya que Francesc Gaudí Serra i Antònia Cornet Bertran es van casar al maig de 1843, que la mare era de Reus i el pare, de Riudoms. També indica que el pare feia una dècada que residia a la ciutat de Reus, segons avança aquest divendres Reus Digital.

El tècnic de l'Arxiu Municipal, Pere Alegre, ha detallat que les amonestacions inclouen altres dades ja conegudes dels pares de Gaudí, com els seus oficis, procedència i familiars directes. Alegre explica que el document és «important» per «aproximar-se a la figura de Gaudí», però que no determina el seu lloc de naixement.

L'Arxiu treballa des de fa dos anys en una base de dades de les amonestacions, documents obligatoris que requeria l'Església com les parròquies on residien els contraents. Part del fons es va dipositar a l'arxiu de l'Arquebisbat de Tarragona, però es conserven més de 10.000 amonestacions a Reus i quan estiguin digitalitzades podran consultar-se per internet, explica Alegre. L'Arxiu ja va confeccionar un catàleg sobre testaments en el qual destaca, com a curiositat, «que apareixia el pare del general Prim en diversos perquè era notari».

tracking