Diari Més

Veïns denuncien l'ocupació d'un bloc «on es ven droga» al barri del Carme

La Coordinadora d’Entitats manté que l’edifici, al carrer Sant Francesc, «no reuneix les condicions d’habitabilitat ni de salubritat»

Presidents de diferents associacions i la Coordinadora, davant l'immoble afectat.

Veïns denuncien l'ocupació d'un bloc «on es ven droga» al barri del CarmeCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ocupació il·legal de 17 pisos al carrer Joan Coromines, a Horts de Miró, està traient a la llum altres habitatges en similar situació i ubicats a diferents punts del municipi. Un d’ells, el número 15 del carrer Sant Francesc, al cèntric barri del Carme, on l’Associació Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en Defensa del Territori denunciava de forma pública ahir la presència d’«un grup format per entre vuit i deu joves que s’ha instal·lat a l’edifici, el qual disposa del baix i de dues plantes i no té subministrament d’aigua però sí que té la llum punxada, sense reunir les condicions mínimes d’habitabilitat, de salubritat ni tampoc d’higiene i de manera irregular».

El col·lectiu manté que l’immoble, que fa cantonada amb el carrer Sant Benet, «s’ha convertit en un lloc de venda de droga, amb tot el que això comporta per als veïns i per als comerciants de la zona» i que la problemàtica no és nova: «Fa almenys un any que l’edifici està ocupat il·legalment però, cada vegada que hi ha una ordre per fer fora la gent que es troba a dins, els qui hi vivien es mouen i hi entra un altre grup de manera que mai no es pugui desallotjar ningú d’aquí. Pensem que hi ha qui s’està encarregant de rellogar-lo», apuntava el president de la Coordinadora, Josep Machado. A l’interior del pis hi ha també almenys un parell de gossos.

Machado, qui ahir compareixia davant els mitjans acompanyat dels presidents d’un grapat d’associacions de veïns incloses a la Coordinadora –entre elles Horts de Miró, Monestir i Amics del Barri Fortuny–, lamentava que «si es tractés d’una família que s’hi hagués posat per necessitat, ràpidament la farien fora perquè aquest espai no té les condicions necessàries perquè s’hi pugui viure». I precisava, en el detall de les «molèsties» a l’entorn de l’habitatge, que els nois que l’ocupen «orinen al balcó i l’orina cau cap a la vorera i s’entolla, generant molt mala olor. Com que la casa no té aigua, fan les seves necessitats en bosses i les llancen al mateix carrer». El col·lectiu demana «a l’Ajuntament, que desallotgi els ocupes i precinti l’habitatge», tot i ser també conscients que el consistori no té la capacitat de dur a terme el moviment, «però sí que ho pot demanar a la propietat». L’edifici és en aquests moments propietat de la Sareb.

Un foc per enganxar-se a la llum

Els veïns expliquen que un dels episodis «més perillosos» es va produir cap al juny, quan el sistema que empren els ocupes per enganxar-se a la llum va originar un incendi que va obligar a personar-se al lloc dels fets Bombers de la Generalitat, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. El succés ha provocat, diuen, «por i inseguretat entre els veïns». Per això, des de la Coordinadora Ciutadana d’Entitats en Defensa del Territori insisteixen en demanar «a l’Ajuntament i a l’alcalde» que «faci tapiar la porta d’entrada i les balconades de la primera planta per la seguretat dels veïns, ja que la casa està en precari i té deficiències estructurals que requereixen una reforma integral de l’edifici. Tal com es troba no és habitable» afegeix Machado. La Coordinadora vol «simplement que es compleixi la llei d’urbanisme, habitabilitat i primera ocupació, sense més, tal com es fa amb la resta de ciutadans perquè és just i necessari. Els veïns no tenen per què patir aquests problemes, ja n’hi ha prou de la passivitat de l’equip de govern de la nostra ciutat. Volem que s’actuï ja». I subratlla que «en aquest cas, no es tracta d’una família necessitada, sinó d’un grup de joves. I recordem que això és també un punt de venda de droga».

Idèntic problema, a altres punts

Els mateixos veïns mantenen que, de pisos ocupats de manera il·legal, n’hi ha també a altres carrers del mateix barri. I els presidents d’associacions de veïns acumulen casos a les seves respectives zones. El darrer en transcendir, fins ara, havia estat el de Joan Coromines. Divendres passat, 11 d’agost, agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra van donar suport a operaris de les companyies subministradores d’aigua i llum, Aigües de Reus i Endesa, per tornar a tallar les connexions irregulars que alimentaven els 17 habitatges a la promoció. En aquest sentit, fonts d’Endesa mantenien aquest dimecres que no havien tingut necessitat de tornar a intervenir i que tot plegat es trobava «força més tranquil». Des del mateix BBVA ja van explicar que no actuarien contra els ocupes almenys fins haver rebut els pisos en propietat i que tampoc no ho farien sense conèixer el detall de les seves condicions personals. El govern de Reus, per la seva banda, va emetre un comunicat on deixava clar que les famílies ocupes no es troben en situació de vulnerabilitat.

tracking