Diari Més

Cultura i Oci

Un paradís pels col·leccionistes al barri del Carme de Reus

El 4 de setembre obre Col·lectors Club, punt de trobada pels aficionats a compilar

Òscar Llop, Joan Carles Llop, Eugeni Biosca i Xavier Vidal davant el local amb la moto de Biosca, decorada amb motius del Capità Amèrica.

Un paradís pels col·leccionistes al barri del Carme de ReusCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cartell curiós i cridaner decora els baixos de la cantonada que formen els carrers Sant Jaume i Alt del Carme. És impossible que passi desapercebut. S’hi llegeix «Col·lectors Club» amb les tipografies de la Coca-Cola i de Star Wars. Les lletres estan escrites sobre un col·lage «friki» i atractiu a la vista. El formen unes figuretes de Lego Star Wars, uns Playmobils de personatges de Marvel, el Madelman de Superman, unes ampolles de Coca-cola i d’altres marques de beguda, el dors d’un calendari de la Damm, un sobre de sucre i una placa de cava. El món del col·leccionisme és el que posa en comú tots els elements d’aquest cartell. «Volem trencar amb la imatge carca que a priori té el col·leccionisme. Busquem que sigui un espai intergeneracional, obert a la gent jove», explica Joan Carles Llop, president del Col·lectors Club, propietari del local i impulsor d’aquesta aventura.

Una iniciativa pionera

Col·lectors Club s’inaugurarà oficialment el proper 4 de setembre, però fa setmanes que Llop l’obre de forma intermitent, i surt amablement a rebre els curiosos que es queden embadalits mirant el cartell o als que treuen el cap per mirar els objectes que hi ha a l’interior. No és una exposició detallada de cada col·lecció, sinó una mostra per ambientar: marxandatge de la marca de beguda per excel·lència, alguns dels Madelmans de Llop –dins de les respectives caixes–, còmics... Al fons del local, una casa de nines que replica un Ryokan japonès, obra també de Llop. «Hi ha locals i associacions que aglutinen aficionats a col·leccionar un tipus específic d’articles, com ara segells, monedes o plaques de cava, però jo no en conec cap que agrupi tots aquests tipus d’aficions», afirma Llop.

Tampoc els consta a altres socis del club com l’Eugeni Biosca, que també és vicepresident del grup filatèlic i numismàtic de Reus, i delegat al Baix Camp d’una de les agrupacions catalanes de col·leccionistes de xapes de cava; el Xavier Vidal, tresorer i soci fundador de l’Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus; i Òscar Llop, germà de Joan Carles i l’encarregat de construir i gestionar el web de l’entitat. No és un simple portal, ja que quan estigui acabada també serà un punt de trobada virtual dels aficionats, i una eina poderosa i útil per catalogar les col·leccions de manera ràpida i senzilla. «Volem normalitzar el fet de col·leccionar i tenir un lloc amb informació oficial, estandaritzada, i amb el llenguatge que tothom parla. En definitiva, un lloc de referència», assenyala Òscar Llop.

Desenes de milers d’objectes

«Un col·lecionista dona valor a les coses. L’etiqueta d’una ampolla de vi no té cap valor en sí, però si en tens 200 de diferents recollides, la gent s’admira en veure-les», reflexiona Joan Carles Llop. Ell va començar a col·leccionar calendaris als quinze anys, i ara en té més de 4o.000, una de les col·leccions d’aquest tipus més extenses de Catalunya. «El col·leccionista no comença a compilar objectes per tenir-ne un nombre important. Ho fas perquè t’agrada, perquè el teu avi en tenia i has seguit amb l’afició...», explica. Biosca té desenes de col·leccions: sobres de sucre, punts de llibre, objectes de Reus, envoltoris de xocolatines... Una de les més extenses és la de plaques de cava, per la qual va contractar una assegurança. «No sé quantes en tinc. Vaig deixar de comptar-les fa temps, quan vaig arribar a les 10.000», reconeix. «Ara el mercat està una mica a la baixa, però s’han pagat autèntiques bestieses, com ara 1.000 o 2.000 euros per una placa de cava», revela. També té una col·lecció d’unes 200 copes gravades –de marques i de fires del vi i del cava, per exemple. Una de les més curioses de Biosca és la de Doodles –els logotips commemoratius del cercador Google.

«Vaig començar a fer-ne captures de pantalles, dels d’aquí i dels d’altres països. També els imprimia i els guardava. Ara Google els té tots catalogats en un lloc web seu», apunta. «Hi ha gent que sense adonar-se’n, té col·leccions virtuals: Pokémon Go, World of Warcraft...», afirma Òscar Llop, que veu el col·leccionisme com un fet inherent a la condició humana. Entre les col·lecions més curioses que coneix Biosca destaca la de condons, esqueles, o bosses de vomitar dels avions. «Cada vegada que volo l’agafo, perquè tinc un amic que en col·lecciona», indica Biosca.

Una «malaltia»

Vidal col·lecciona coses amb les quals es pot jugar, al voltant dels jocs de rol o d’estratègia, com per exemple cartes de Magic i Vampire o figuretes de Warhammer. En el món del col·leccionisme són habituals les figures d’acció com els Playmobils o els Madelman que, per donar-li més valor, se solen mantenir per estrenar, en la seva caixa original. «El col·leccionista d’elit quan compra una figureta en compra tres: una per guardar, una per jugar, i una per vendre més endavant, i així tenir diners per augmentar la col·lecció», riu Llop. «El col·leccionisme és una malaltia que t’has de controlar, i al que és molt aficionat li costa molt fer-ho», rebla Biosca, en broma, i Joan Carles Llop assenteix.

tracking