Diari Més

L'Hospital limita el seu capital social i esquivarà la causa de dissolució

La publicació al BORME és l’últim pas per la implementació d’aquesta mesura, que es farà efectiva en un termini de 3 mesos

L'interior de les instal·lacions de l'Hospital Sant Joan de Reus, en una fotografia d'arxiu.

L'Hospital limita el seu capital social i esquivarà la causa de dissolucióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus ha dut a terme una reducció de capital social de 3.516.021,40 euros que fixa ara la xifra global per a la societat en el seu límit legal, 60.101,20. L’operació, anunciada al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME) amb data del 14 d’agost, dóna compliment als acords assolits en el ple del maig –amb els vots a favor de PDeCAT, ERC i Ara Reus, el vot en contra de la CUP i les abstencions de Cs i PP– i ha de servir per remoure la causa de dissolució en què havia incorregut l’empresa municipal arran del desequilibri econòmic detectat al tancament de l’exercici 2016, produït el 27 de març.

El desequilibri s’enfilava, en detall, fins als 8.423.4480 euros, prop de 4 milions dels quals són conseqüència del desviament de fons de Gecohsa que va materialitzar-se al juliol del 2016 per «garantir la viabilitat de l’entitat» en una situació similar a l’actual, l’exercici 2015.

Fonts municipals han confirmat que l’anunci legal al BORME significa el pas final en la materialització de la reducció de capital social, que es realitza, tal com es va comunicar tres mesos enrere, «contra pèrdues d’exercicis anteriors, sense modificar el valor nominal de les accions fixat en 6.010,12 euros i amortitzant les accions numerades de l’11 al 596 corresponents al soci únic Ajuntament de Reus». L’eliminació de la causa de dissolució es farà efectiva «en un termini màxim de tres mesos a comptar des de la publicació al BORME».

I és que davant el desequilibri de 8,4 milions, l’Ajuntament va haver d’aplicar diferents articles de la Llei de Societats de Capital. Entre ells el 365 que, a partir del mateix 27 de març, contemplava que «els administradors hauran de convocar la junta general en el termini de dos mesos per tal que adopti l’acord de dissolució o, si la societat fos insolvent, n’insti el concurs. Qualsevol soci podrà sol·licitar la convocatòria» i que «la junta general podrà adoptar l’acord de dissolució o, si constés a l’ordre del dia, aquells que fossin necessaris per remoure la causa».

L’aportació de béns immobles

En aquest últim sentit, el de la remoció de la causa de dissolució, el ple va aprovar la reducció de capital social però també «efectuar una aportació no dinerària, d’acord amb el previst a la normativa comptable, per a compensar pèrdues acumulades de la societat, mitjançant l’aportació de béns immobles, quin valor taxat per un pèrit independent sigui igual o superior a 1.285.711,74 euros». Amb aquestes dues intervencions, tal com explicava la regidora de Salut i presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, al ple del maig, «el capital social seria igual al patrimoni net de la societat» i no inferior, fet que suprimiria la causa de dissolució de l’Hospital Sant Joan.

Aquests dos moviments van prosperar acompanyats d’un de tercer que «autoritza l’alcaldia, una vegada determinats els immobles susceptibles de ser aportats a la societat, per a l’adopció de tots aquells acords necessaris per a la seva execució». Abans no comencessin a impulsar-se, el desequilibri del Sant Joan havia fet saltar totes les alarmes a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, des d’on van promoure diferents denúncies públiques per demanar que l’import necessari per resoldre la situació a Reus no tornés a sortir de Gecohsa. A Móra posaven de manifest els perjudicis que el desviament dels 4 milions d’euros per compensar els resultats de l’exercici 2015 havia generat al centre hospitalari ebrenc.

Un «preacord» amb la plantilla

El mateix escenari va comportar també mobilitzacions entre els treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus, que es trobaven en aquells moments negociant el nou conveni laboral i reclamaven el pagament de les Direccions per Objectius (DPO) pendents a la plantilla. Empresa i professionals van arribar a un preacord sobre el nou conveni 2017-2019 a mitjans de juliol. Aquest, però, haurà de veure redactada la seva versió definitiva i quedar rubricat abans de l’octubre.

Gestió Generalitat-Ajuntament

Tot plegat va coincidir, també, amb l’anunci per part del Departament de Sanitat de la creació d’un consorci Generalitat-Ajuntament que prengués el control de l’Hospital Sant Joan de Reus. En aquest àmbit, el CatSalut va iniciar al maig el procés per la implantació del nou model, que no entrarà en vigor fins l’1 de gener del 2018, i va sol·licitar al consistori informació vinculada a les instal·lacions de què disposa el centre, la maquinària que l’equipament acull, una relació dels llocs de treball i resultats econòmics dels darrers exercicis.

tracking