Diari Més

Infraestructures

Territori finalitzarà aquesta tardor el projecte del baixador de Bellissens

Generalitat i Ajuntament treballen en «els darrers detalls» del pla, que havia d’estar enllestit el primer semestre d’aquest 2017

L'aspecte que tindria el baixador, tal com es va dibuixar al 2015 en l'estudi que hi posava les bases.

Territori finalitzarà aquesta tardor el projecte del baixador de BellissensDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte que hauria de guiar la materialització del reivindicat baixador de Bellissens quedarà enllestit, tal com concreten fonts del Departament de Territori, a la tardor. La redacció de la documentació, una labor que Infraestructures va adjudicar al setembre del 2016 i que tenia prevista la finalització durant el primer semestre d’aquest 2017, es troba encara en marxa, travessa una fase «avançada» i se centra ara en «el tancament d’alguns dels últims detalls pendents amb l’Ajuntament». Fonts municipals consultades pel Diari Més confirmen la feina conjunta amb la Generalitat com a part del «procés tècnic intern d’elaboració del projecte», del qual no hi ha previst desvetllar cap més detall fins la celebració d’una presentació pública.

Tot i que, en algun moment, Territori havia fet referència a desenvolupaments encadenats de l’estudi informatiu i del projecte constructiu, un primer i després l’altre, el termini que fixa la conclusió de les feines per a aquesta tardor els engloba tots dos dins el concepte de projecte de la «nova estació Reus-Bellissens». La seva culminació obrirà un nou escenari, el del traslladat de la documentació al Ministeri de Foment i a Adif, amb qui s’haurà de negociar la construcció de la infraestructura. Abans de consumar aquest pas, però, molt probablement el pla s’hagi de sotmetre a un període d’exposició pública que admetria al·legacions.

El futur baixador de Bellissens requerirà una inversió global de vora 15 milions d’euros –set de destinats al vessant purament ferroviari i set més que aniran a parar a l’edifici del baixador pròpiament dit–, oferirà servei a aproximadament 3.000 passatgers, estarà ubicat a uns quatre quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca –de les línies RT1, R14 i R15– i farà augmentar un 100% els usuaris del tren a la zona. L’existència de baixador i estació de trens permetrà llavors abraçar homogèniament tot el nucli urbà: el primer podria cobrir prop de 45.000 habitants i la segona un total de 62.000. Les dades es desprenen de l’estudi inicial que va presentar al març del 2015 el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i que concloïa que «és viable» la construcció d’un baixador en el corredor ferroviari actual a l’alçada del campus Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili, a través de la modificació de la rasant de vies.

Un nou node intermodal

El baixador de Bellissens quedarà encaixat, si s’acaba consumant tal com estava dibuixat d’entrada, dins una àrea on «els plans urbanístics albiren un escenari de futur de nova centralitat urbana» i serà concebut com a «zona d’intercanvi dels usuaris de diferents modes de transport» i «nou node intermodal» de la ciutat. L’estudi preliminar precisava la voluntat de la Generalitat de donar lloc a una «plaça intermodal» a la glorieta de l’avinguda Josep Pla, on poguessin confluir usuaris de tren, bus i ciclistes gràcies a la «reserva d’espais per a sistemes complementaris de mobilitat: autobusos urbans i interurbans, taxis, vehicles elèctrics i altres sistemes sostenibles». En aquest sentit, la Taula del Baixador va reactivar-se, després de mesos aturada, a finals del passat 2016 amb un objectiu molt clar: vetllar perquè els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 contemplin una assignació per a fer realitat l’equipament.

tracking