Diari Més

Laboral

Treball activa 10 noves places al Servei Prelaboral del Pere Mata

L’eina prepara persones amb trastorn mental sever per fer-se un lloc al món laboral i podrà oferir 35 llocs, que s’han cobert i acumulen ara llista d’espera

Una imatge de les instal·lacions on s'ofereixen coneixements i habilitats en diferents camps.

Treball activa 10 noves places al Servei Prelaboral del Pere MataCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata a Reus ha incorporat, en les darreres setmanes, deu noves places. Es tracta d’un àmbit que està especialment dirigit a persones amb trastorn mental sever i que té per objectiu «formar-les i prepara-les per accedir al món laboral, ja sigui mitjançant l’acció en un centre especial de treball o a través de l’empresa ordinària», tal com detallen fonts de l’Institut Pere Mata. Les instal·lacions destinades al Servei Prelaboral disposen, des de la seva entrada en funcionament, de capacitat per acollir un total de 40 usuaris. Fins al mes passat, però, el Departament de Treball de la Generalitat només havia atorgat 25 de les places. Ha estat arran d’un increment del pressupost, detallen les mateixes fonts, que s’han pogut incrementar també els llocs disponibles.

Per tant, a partir d’ara el Servei Prelaboral sempre tindrà acumulades aquestes 35. I encara en podria assumir 5 més fins arribar al topall que les instal·lacions poden admetre. Amb els llocs actuals a ple rendiment, el creixement haurà estat d’un 40%, subratllen des del Pere Mata, on concreten que «totes les places es cobreixen i hi ha llista d’espera, de manera que queda clara la necessitat d’aquest servei».

Una intervenció primerenca

Una altra novetat rellevant que ha implementat el Departament de Treball és que a partir d’aquesta nova etapa poden accedir al Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata les persones majors de 16 anys. Fins ara, els usuaris havien de ser majors de 18. Aquest fet també és significatiu «perquè es pot fer una atenció primerenca a nois i noies que pateixen problemes de salut mental per raó de trastorn mental greu, que sovint es queden fora del sistema educatiu i formatiu per les dificultats que presenten». El fet de poder donar-los uns suports específics, acollir i treballar el seu itinerari formatiu o laboral facilita igualment les probabilitats d’una major ocupabilitat i d’un menor deteriorament de la malaltia de què han estat diagnosticats en cada cas. I representa també una aportació complementària en altres àmbits del desenvolupament tant a nivell personal com professional.

Gràcies a l’ampliació que s’ha dut a terme a través de l’increment de pressupost per part del Departament de Treball, s’han pogut incorporar al Servei Prelaboral de forma bastant immediata 7 nois i 3 noies. Precisament coincidint amb el canvi dels requisits a l’hora d’accedir a aquesta eina, 3 de les persones que s’hi han sumat tenen entre 16-18 anys.

El Servei Prelaboral es proposa aconseguir, mitjançant un programa de rehabilitació individual d’inserció laboral, que la persona atesa adquireixi, recuperi i mantingui capacitats suficients per permetre-li la inserció i el manteniment el màxim de temps possible en una activitat laboral de suport al Centre Especial de Treball o en una activitat laboral ordinària. Dins el programa d’aquest espai hi ha tècniques específiques en recerca activa de feina, formació específica pel lloc de treball i entrenament en hàbits i habilitats laborals, psicotècnics, prevenció de riscos laborals, noves tecnologies, habilitats socials, psicoeducació o motivació.

tracking