Diari Més

Societat

Ballesol inicia la construcció del nou geriàtric als terrenys del Cine Palace

Profirex Derribos SL dóna per enllestida la demolició i ja ha començat a excavar el soterrani de la residència de la tercera edat

Les feines per obrir la zona destinada a aparcament i altres del futur equipament al carrer Batan.

Ballesol inicia la construcció del nou geriàtric als terrenys del Cine PalaceOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa encarregada de la demolició de l’antic Cine Reus Palace, Profirex Derribos SL, dóna per finalitzades les feines d’enderroc de les sales de projeccions i, «des de fa més de quinze dies, pràcticament tot un mes», la contractista ha començat a treballar en la construcció de la futura residència de la tercera edat que gestionarà el Grupo Ballesol. Tal com detalla el gerent de Profirex, David García, el projecte al carrer Batan se centra ara en l’excavació del que serà el soterrani probablement destinat a pàrquing del geriàtric, amb la previsió que les obres en aquest capítol acabin «a principis del 2018». A partir de llavors, serà una segona empresa que agafarà el relleu al solar, de gairebé 2.000 metres quadrats, per enllestir la materialització de la nova residència.

García fa un balanç «molt positiu» de l’actuació de Profirex en la demolició, tenint en compte que les obres es feien «amb els veïns al costat», i els inconvenients que les feines havia generat en un dels blocs de pisos adjacents al Palace «van ser resolts al moment», conclou. Ballesol va assegurar-se un marge total de fins a tres anys per culminar l’equipament, que s’executarà en una sola etapa.

La proposta inicial, recollida al Pla Especial Urbanístic per al canvi d’usos de la parcel·la –ara sociosanitaris–, preveu destinar la planta baixa de la residència a «usos comuns», mentre que a les plantes pis es desplegarien les habitacions dels residents i el soterrani quedaria reservat per a aparcament –hi ha programada una plaça per cada sis llits– o altres serveis. L’espai que resti al tercer costat del triangle que conformen el carrer de Batan i el de la Riera de Miró, a Sant Francesc de Paula, esdevindrà una zona enjardinada que «millori les propietats de ventilació, vistes i assolellament».

La documentació planteja la necessitat que totes les plantes es comuniquin horitzontalment, sense obstacles, per al correcte funcionament de la residència assistida, que es concep com «accessible i cèntrica» i que «facilita als residents mantenir el contacte amb l’entorn».

Càlculs sobre 120 places

Per tal de justificar la viabilitat econòmica de la residència de la tercera edat que s’aixecarà al carrer Batan, el despatx GRAM Arquitectura i Urbanisme –que firma el Pla Especial Urbanístic per a la instal·lació del geriàtric–, va contactar amb mitja dotzena de centres de Reus i el Baix Camp dels quals va «obtenir els preus mitjans de renda mensual per usuari». Aquest apartat fixa en 1.559 euros la quantitat que cada resident paga al mes per romandre a un geriàtric de la zona. Del mateix anàlisi s’extrau que les residències que avui es troben obertes superen en tots els casos el 94% d’ocupació: el centre que més places vacants acumulava en tenia únicament 6. De mitjana, el percentatge d’ocupació ascendia a un 97,77%.

Sempre segons figura a la mateixa documentació, i tenint en compte que el Grupo Ballesol encara no ha aportat públicament informació pormenoritzada de la residència que aixeca al solar de l’antic Palace, aquesta tindria capacitat per acollir uns 120 usuaris. Si es consumessin les 120 places, aquesta seria la residència més gran amb què comptés Reus i el seu entorn, per davant d’algunes com la Marià Fortuny o la Roger de Llúria. Construir-la, amb una superfície de 4.600 metres quadrats, suposaria una inversió propera als 5,44 milions d’euros. La xifra comprèn les feines d’enderroc del Palace, urbanització del pati interior per als usuaris de l’equipament, l’import que s’endú la constructora, impostos, els honoraris i la direcció d’obres, entre altres. Només la demolició de les sales de cinema –que ja s’ha dut a terme– estava previst que suposés uns 115.000 euros.

Desmantellar les sales

El desmantellament de l’antic Cine Reus Palace va arrencar a principis d’abril, tot just pocs dies després que l’equipament abaixés definitivament la persiana en un acte multitudinari que va concloure amb la projecció de Marcianos de Marte, de Daniel Villanueva. Part de les butaques que ocupaven un lloc a les sales van anar a parar, en el marc de la retirada de mobiliari prèvia a l’enderroc, a la part audiovisual del Centre d’Interpretació del Tèxtil amb què compta el Pla de Santa Maria, on seran reinstal·lades. Les butaques van ser cedides per la nova propietat, sense cap contraprestació econòmica i únicament a canvi que els treballadors municipals de la localitat de l’Alt Camp les desallotgessin de l’immoble, al com van fer.

tracking