Diari Més

El COFT revisa peticions per obrir una farmàcia a la carretera de Castellvell

La zona està més a prop de recuperar el servei que va perdre al 2013 com a conseqüència d’interpretacions diferents de la llei

Una imatge de l'entorn del local on, entre 2009 i 2013, hi va haver una farmàcia en funcionament.

El COFT revisa peticions per obrir una farmàcia a la carretera de CastellvellOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La zona de la carretera de Castellvell podria recuperar, a mig termini, la farmàcia que va perdre l’any 2013 a conseqüència d’un embolic legislatiu. En aquell moment, divergències en la interpretació de diferents administracions sobre la consideració de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Reus 3 com a urbana o com a semi-urbana –la qualificació condiciona la població mínima necessària per inaugurar i mantenir una farmàcia– van desembocar en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava la propietària a tancar el local.

Durant l’impàs entre el dictamen i que l’establiment abaixés de manera definitiva la persiana, amb tot, es va publicar el document jurídic que perfilava l’ABS Reus 3 com a semi-urbana –en ser així, es necessita menys població per obrir que a una d’urbana– i que posava damunt la taula, llavors, la possibilitat que l’entorn de la carretera de Castellvell acollís de nou una farmàcia. Fonts del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) consultades pel Diari Més sobre aquesta situació precisen que des de llavors i fins ara «efectivament s’han rebut noves sol·licituds d’instal·lació d’oficina de farmàcia a Reus», i que les sol·licituds «es troben actualment en procés d’estudi». En aquest sentit, concreten que «a mig termini, podríem tenir novetats en aquest afer».

Una de les sol·licituds a què fa referència el COFT seria la de la propietària de la farmàcia tancada, que ja va anunciar el mateix 2013 la voluntat de formar novament part del procés que tot just tornava a engegar-se. Ni el conflicte sobre els requeriments que marca la llei d’ordenació farmacèutica ni tampoc el cessament de l’activitat al seu establiment –un local de lloguer habilitat per a la funció de farmàcia– haurien repercutit, per a la farmacèutica, en cap compensació.

L’embolic que va deixar la zona sense aquesta oficina va sorgir a partir de diferents punts de vista entre el mateix COFT i el Departament de Salut de la Generalitat. Després que, l’any 2006, la Junta de Govern del COFT hagués desestimat l’obertura d’una nova farmàcia a la carretera de Castellvell perquè, segons explicava l’agrupació professional llavors, «no es complien els requeriments que marca la llei d’ordenació farmacèutica», el Departament de Salut, com a resultat que la propietària presentés un recurs d’alçada, la va autoritzar.

La cobertura «està garantida»

El COFT va considerar en un principi l’ABS Reus 3 com a urbana ja que, tot i poder-se entendre com a semi-urbana i amb la cobertura dividida entre Reus i Castellvell, el 90% de la població estava concentrada en un nucli, Reus. La Generalitat, però, la va considerar com a semi-urbana i la farmàcia va poder obrir portes al 2009. Els farmacèutics de la mateixa àrea van al·legar via judicial al TSJC i van guanyar agafant-se al fet que, al seu dia, no hi havia cap document jurídic que establís el canvi de denominació de l’Àrea Bàsica de Salut d’urbana a semi-urbana. Quan aquest document va veure la llum, la sentència ja havia ordenat el tancament i la reclamació al Tribunal Suprem no va fer tirar enrere la primera decisió.

A l’espera que s’acabin d’estudiar les sol·licituds presentades per a l’obertura d’oficines de farmàcia des del mateix COFT insisteixen que «el servei farmacèutic a Reus està plenament garantit amb un total de 43 farmàcies a la ciutat».

tracking