Diari Més

Mobilitat

Una incidència a un avió provoca fins a 14 hores d'espera a l'Aeroport

L’impacte d’una escala contra l’ala hauria inhabilitat l’aeronau que tenia previst volar a les nou del matí en direcció a Manchester

Una de les cafeteries de l'Aeroport de Reus, ahir cap al migdia, plena d'usuaris.

Una avaria a un vol Reus-Manchester provoca 14 hores d'espera a l'AeroportOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una incidència tècnica a un avió de la ruta Reus-Manchester que opera Thomson Airways va obligar ahir els passatgers a desembarcar i assumir una espera de pràcticament catorze hores abans de tenir la certesa que podrien tornar a casa, el mateix dia, en un vol alternatiu. L’aeronau afectada, un Boeing 737-800, té capacitat per prop de 190 viatgers. La incidència va detectar-se poc abans de l’enlairament, programat des de la capital del Baix Camp a tres quarts de deu del matí i que va ajornar-se i cancel·lar-se abans d’acabar tenint lloc, finalment, ja passades les onze de la nit. Des d’Aena confirmaven ahir, sense aprofundir en detalls, l’avaria. Fonts properes al funcionament de l’Aeroport de Reus precisaven que una de les escales emprades habitualment per facilitar l’accés del passatge a l’interior de l’avió hauria impactat contra un winglet, el tram final a l’extrem de l’ala. El cop rebut a la pista, i ja amb els passatgers a bord, hauria inhabilitat l’avió per completar la connexió amb totes les garanties.

Thomson Airways va comunicar primer un retard en la sortida del vol, que va reporgramar-se a un quart de quatre de la tarda. El marge havia de permetre l’arribada d’un altre avió que o bé traslladés els viatgers a Manchester o bé desplacés a Reus les peces necessàries per resoldre la incidència del primer, en la qual mecànics havien estat treballant amb la màxima celeritat des del matí. Cap a les tres, amb tot, les pantalles de la terminal anunciaven la cancel·lació del vol. Enmig de la incertesa, i ben entrada la tarda, la connexió amb Manchester tornava a il·luminar-se: Thomson Airways hauria aprofitat una de les seves rutes des de l’Aeroport de Màlaga-Costa del Sol per traslladar l’avió –de majors dimensions i amb més seients, un Boeing 767-300– que la recorria a Reus i recollir passatgers cap a Manchester.

La tripulació, pendent

Durant l’impàs comprès entre l’avaria a l’ala i la primera cancel·lació, la tripulació de l’avió va romandre al mateix Aeroport de Reus amb «la previsió» que la ruta es pogués reprendre a l’hora indicada als panells. Informaven els viatgers sobre el retard en la sortida, juntament amb el personal de terra de Thomson i en contacte amb el de handling, i els convidaven a mantenir-se atents «per si hi hagués qualsevol canvi». Els mostradors per al check-in i la facturació s’havien tancat amb el primer embarcament. La xifra de passatgers afectats pel ball de demores i cancel·lacions, que es va resoldre a un quart de dotze de la nit, no ha transcendit. Però, en plena temporada turística, cal esperar que l’aeronau hauria fregat el ple de camí a la ciutat anglesa.

La companyia Thomson Airways ofereix, cada setmana durant els mesos d’estiu, un total de quatre enllaços amb Manchester des de l’Aeroport de Reus: dimarts, divendres, dissabte i diumenge. Els procediments més habituals davant una situació com la que va donar-se ahir passen per reubicar els passatgers en vols posteriors –una qüestió que hauria resultat més o menys complicada per les dates en què ha de manegar-se l’aerolínia– o bé la programació d’un nou vol al llarg de les següents hores. Aquesta va ser l’aposta de l’aerolínia.

Diumenge amb 48 moviments

La del vol Reus-Manchester ha estat l’única incidència que s’ha registrat a l’Aeroport de Reus aquest diumenge 30 de juliol, segons concreten fonts d’Aena, en un dels caps de setmana intensos dins la temporada turística. En total, l’equipament de la capital del Baix Camp ha acollit fins a 48 moviments en les darreres 24 hores. De mitjana, cada cap de setmana, entre divendres i dilluns, les instal·lacions de Reus gestionen prop de 150 moviments. A diferència d’altres aeroports de més àmplies dimensions com el d’El Prat, l’Aeroport de Reus no contempla una operació sortida com a tal, però sí que recull dades optimistes aquests mesos.

Des d’Aena insistien ahir que «l’Aeroport està tenint un funcionament normal» tot i l’avaria a l’avió de Thomson Airways» i recordaven que tampoc per aquesta circumstància «no ha estat necessari activar cap pla ni cap tipus d’alerta». També que la incidència va tenir lloc «abans que l’avió s’enlairés, quan encara estava a terra, a tres quarts de deu del matí» i que «cap persona no ha resultat ferida» per l’episodi a la pista. L’Aeroport de Reus està deixant xifres molt positives en aquest estiu en què l’equipament avança amb el repte de tancar el 2017 amb un milió de passatgers. En té programats, en principi, 1.078.282 per aquest període de més calor.

tracking