Diari Més

Cooperativisme

A favor de la sobirania alimentària

La cooperativa El Brot, amb botiga a Reus, promou el consum agroecològic i d’ús casolà

Al Brot venen aliments i productes d'higiene.

A favor de la sobirania alimentàriaEl Brot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Brot és una empresa cooperativa autogestionada amb seu a la ciutat de Reus que, a través de la seva botiga al carrer de Pròsper de Bofarull, serveix al consumidor una extensa selecció de productes d’alimentació eco-biològics. El fonament de la societat cooperativa és el consum conscient i crític, pagant un preu just en origen. D’aquesta manera, els socis i compradors del Brot tenen en comú la voluntat transformadora dels canals de consum tradicionals i també dels sistemes de producció que ometen el compromís amb el territori.

A la botiga d’El Brot s’hi pot trobar, com resa el seu lema, Productes de cultiu agroecològic i d’ús casolà. Així, a més d’una extensa selecció d’aliments, també hi ha productes per a la higiene personal i de la llar. Tots, amb la garantia d’El Brot, que s’encarrega personalment de visitar els proveïdors i de vetllar per les garanties biològiques dels productes.

El Brot va néixer l’any 1979 a Reus, de la mà d’un grup de persones que es van aplegar en una xerrada al Centre de Lectura. «La xerrada va abordar qüestions com el conreu agroecològic, un concepte que en aquella època era del tot desconegut», recorda Carme Pagès Pallisé, sòcia del Brot i secretària del Consell rector de la cooperativa. Aquell grup de persones va sortir entusiasmat, i de manera molt incipient, van buscar pagesos que els poguessin servir fruita i verdura conreada sense l’ús de productes químics. Finalment, el 1987 la cooperativa es va formalitzar legalment i es va convertir en la primera a tot l’Estat Espanyol com a organització de persones consumidores de queviures i productes ecològics.

Al seu darrere naixerien dues cooperatives germanes: l’any 1988 El Rebost a Girona, i el 1993 Germinal a Barcelona. Amb elles naixia també la voluntat de crear una xarxa cooperativista de la qual se’n poguessin beneficiar, d’una banda els socis i consumidors, i de l’altra les mateixes cooperatives, compartint experiències. A més, els socis del Brot van promoure la creació, des de la coordinadora catalana, de la Coordinadora estatal de organizaciones de consumidores de productos ecológicos Ecoconsumo. «Des d’un bon principi vam néixer amb la intenció de ser una cooperativa, perquè aquest model permet posar en comú el poder adquisitiu, així com arribar a un compromís amb el pagès, tant pel que fa al preu com per les comandes fixes», explica Carme Pagès, qui també apunta que els últims anys han posat de manifest les bondats del cooperativisme: «El cooperativisme funciona, en èpoques de crisi tenim molta capacitat d’adaptació i un bon marge de maniobra. Estem convençuts que el cooperativisme sempre ha donat bons fruits».

A la botiga d’El Brot de Reus hi poden anar tant els socis de la cooperativa com els no socis, però els primers tenen un petit descompte en la compra. En l’actualitat la societat compta amb un centenar de persones associades.

tracking