Diari Més

Judicial

La Generalitat confirma la posada en marxa d'un nou jutjat a Reus

L’esborrany de Reial Decret del Ministeri de Justícia preveu crear el jutjat de primera instància número 7 a partir del setembre

Una imatge d'arxiu de la façana dels jutjats de Reus, a l'avinguda Marià Fortuny.

La Generalitat confirma la posada en marxa d'un nou jutjat a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus tindrà, per fi, un nou jutjat. Poques hores després que el Ministeri de Justícia anunciés la proposta de creació de 89 unitats judicials arreu de l’Estat, 14 de les quals es posaran en marxa a Catalunya, el Departament de Justícia de la Generalitat ha confirmat al Diari Més que «hi ha un nou jutjat previst a Reus». El ministre Rafael Catalá va citar-se aquest dimecres amb representants de les comunitats autònomes que tenen les competències transferides en matèria de justícia per tractar l’esborrany de configuració dels 89 nous òrgans.

Tot i que fonts del Ministeri de Justícia refusaven dijous aportar cap detall en relació a aquest document «abans no es produeixi l’aprovació del Reial Decret» que regirà l’obertura dels jutjats, la qual està prevista per al mes de setembre, l’esborrany ha acabat sortint a la llum pública a través de l’acció de sindicats i col·lectius vinculats a aquest àmbit. A les seves pàgines es concreta, entre un llistat de 53 jutjats de primera instància que es crearan «dins la programació del 2017», el que serà el número 7 de Reus. També el jutjat de primera instància número 9 de Tarragona.

Els altres 12 que l’esborrany contempla a Catalunya s’estrenaran a L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Barcelona, Mataró, Terrassa, Girona, Lleida, dos a Granollers i altres dos a Sabadell. En el cas de Reus, la previsió inicial és que el jutjat número 7 de primera instància pugui dedicar-se a família, tal com havia reivindicat de forma reiterada el Col·legi d’Advocats de Reus davant la sobrecàrrega de feina que els jutjats viuen actualment. La confirmació que veurà la llum arriba dos anys després que el Departament de Justícia formalitzés, al 2015, la petició sobre la seva creació. El mateix any, Justícia havia sol·licitat també els dos nous jutjats a Sabadell i dos a Granollers, i un més a Terrassa, Mataró i Girona que formen part d’aquest esborrany de Reial Decret. Des de llavors, la Generalitat ha mantingut disposar de tots els mitjans materials i humans per tal que «quan es doni llum verda, tot avanci el més ràpid possible».

Pal·liar la sobrecàrrega

En un comunicat emès pel Ministeri, Catalá subratllava que, en la proposta de creació de jutjats, «s’ha tingut en compte les dades recollides a les memòries dels tribunals superiors de justícia, les sol·licituds dels col·legis professionals, dades objectives plantejades pels índexs de litigiositat a cada territori i suggeriments de les comunitats autònomes». Catalunya resulta una de les comunitats que més unitats judicials –entre les 89 hi ha jutjats i, a altres zones, també places de magistrat– guanya, juntament amb la Comunitat Valenciana que també n’inaugurarà 14. A la mateixa Conferència Sectorial celebrada dimecres, a la qual va assistir en representació de la Generalitat la secretària general de relacions amb l’administració de justícia, es va comunicar l’aportació econòmica de l’Estat per a la transformació digital de la justícia: en aquest concepte, que ara s’està implantant també a Reus, Catalunya rebrà 1,12 milions d’euros del total dels 6 milions, només per darrere d’Andalusia.

La futura entrada en funcionament d’un jutjat de primera instància no resoldrà plenament, amb tot, a les reclamacions per la important càrrega que ubica Reus com el punt més feble de la planta judicial de Tarragona. El col·lectiu d’advocats havia alertat també en els darrers mesos, de la necessitat de «més jutjats, més formació i que es cobreixin vacants i baixes».

tracking