Diari Més

Societat

Gas Natural presenta recurs contra la multa de la Generalitat pel tall a Reus

El conseller d’Empresa ha de determinar ara si es referma o no en la sanció de 500.000 euros imposada al juny a la companyia

Una concentració popular, poc després dels fets, recordava la dona morta en l'incendi de casa seva.

Gas Natural presenta recurs contra la multa de la Generalitat pel tall a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expedient que la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, va obrir a Gas Natural arran de la mort d’una dona de 81 anys que s’il·luminava amb espelmes no es resoldrà, com a mínim de moment, amb la sanció de 500.000 euros que l’administració va imposar al juny a l’empresa per tallar el subministrament elèctric «sense haver sol·licitat prèviament cap informe als serveis socials municipals» sobre la veïna. A partir del mateix instant de notificar-se-li la multa, Gas Natural disposava de dos mesos per establir si l’acceptava o no. Un termini, aquest, que expirava a finals de juliol. Fonts del Departament d’Empresa i Coneixement, del qual depèn l’Agència Catalana del Consum, han confirmat al Diari Més que l’empresa ha presentat recurs de reposició per la sanció i que la multa haurà de ser revisada.

Materialitzat aquest pas per part de la subministradora, correspon ara al conseller –la màxima instància al mateix òrgan que va dictar la decisió inicial– el paper de determinar si la Generalitat es referma o no en la sanció de 500.000 euros, segons detallen les mateixes fonts, consultades per aquest mitjà. Al moment de conèixer-se la imposició, el Secretari d’Empresa, Joan Aregio, ja va avançar que, en aquesta tessitura, el més habitual és que tot plegat acabi desembocant en la via contenciosa administrativa. Aquesta s’obriria en el cas que, tal com tot apunta, el conseller d’Empresa opti per mantenir la multa a Gas Natural.

Una infracció «molt greu»

La xifra de 500.000 euros, i la pròpia sanció, venia donada pel fet que l’expedient considera una infracció greu el tall al subministrament sense haver demanat a l’Ajuntament de Reus un informe sobre la situació de la dona, que va morir al novembre del 2016 al carrer Sant Anna en un incendi provocat per l’espelma amb què il·luminava casa seva. Gas Natural l’havia deixat sense llum per un irrisori deute de 246 euros en factures impagades des del setembre. En total, eren tres els rebuts pendents. La qualificació de greu ascendeix a molt greu degut a que per aquests fets es va produir «una alteració social greu, alarma o desconfiança» i també perquè la dona que va morir pertanyia a un col·lectiu «especialment protegit pel Codi de Consum de Catalunya, tal com són les persones grans».

Notificar-ho als serveis socials

En una compareixença a la Comissió d’Empresa del Parlament de Catalunya prevista per explicar l’actuació de la companyia en el cas de la veïna de 81 anys, el conseller delegat de Gas Natural, Rafel Villaseca, utilitzava repetidament el terme «accident» per referir-se als fets i carregava, com ho ha estat fent des de l’incendi, contra l’Ajuntament de Reus, amb el qual «la nostra empresa comercialitzadora col·laborava des del 2014, de forma que aquest comunicava a l’empresa els casos de clients vulnerables, per tal d’evitar l’acció de tall i permetre així la intervenció dels Serveis Socials».

La comunicació prèvia dels talls de subministrament, però, segons ha explicat en diferents ocasions la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, s’està produint des d’aquest març. Al mes de maig, Reus va rebre un llistat amb 29 persones amb avís de tall de llum. La mateixa Vilella haurà de comparèixer també a la Comissió d’Empresa per explicar la intervenció de l’Ajuntament.

tracking