Diari Més

L'Ajuntament pagarà un 40% més pel contracte de recollida d'animals

La primera licitació va quedar deserta, i ara Medi Ambient oferirà 90.000 euros l’any per un servei que ara costa 55.000

Un home passeja el seu gos en un pipican instal·lat al barri Juroca de Reus.

L'Ajuntament pagarà un 40% més pel contracte de recollida d'animalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El regidor de Medi Ambient de Reus, Daniel Rubio, ha avançat a aquest diari que en els propers dies l’Ajuntament tornarà a obrir a licitació el servei de recollida d’animals perduts i abandonats per uns 90.000 euros, el que suposa un increment de gairebé el 40% respecte el preu actual del servei, que és de 55.000 euros. La decisió arriba després que el passat 26 de juny el concurs per l’adjudicació del servei quedés desert per falta d’ofertes. En aquella ocasió el preu de sortida ja havia pujat fins als 80.000 euros, però l’augment no va ser suficient per atraure la proposta de cap empresa. En declaracions al Diari Més l’actual companyia prestatària, L’Última Llar, va explicar que van descartar presentar-s’hi per motius tècnics i econòmics.

Situació «monopolística»

El grup municipal de la CUP ha denunciat la «mala gestió, i la manca de previsió i de planificació» que, en paraules del regidor Oriol Ciurana, ha portat a una situació en què «l’actual prestador del servei, L’Última Llar, pot marcar el preu que vulgui perquè no hi ha cap empresa més que es pugui fer càrrec del servei». Precisament en declaracions a aquest mitjà, L’Última Llar va lamentar que cap altra empresa pogués competir per aquest concurs. No obstant, Rubio nega que aquesta sigui la situació: «No tenim cap pretensió de cedir, i L’Última Llar no és l’única empresa que s’hi pot presentar. També hem tingut converses amb altres entitats com el Refugi Baix Camp». En aquest sentit, Rubio treu ferro al fet que el concurs hagi quedat desert, i afirma que precisament aquest fet és una prova que el contracte no s’ha fet a mida de l’actual empresa.

La via comarcal

Pels anticapitalistes, el desllorigador d’aquesta situació seria que tant el consistori reusenc com el de Cambrils s’avinguessin a formar part del projecte per crear una gossera que, gestionada pel Consell Comarcal, prestés el servei a tots els municipis del Baix Camp. Rubio nega que ja han estudiat aquesta proposta, i que l’han descartat perquè la veuen inviable: «Calculem que construir-la costaria al voltant de mig milió d’euros, i mantenir-la uns 150.000 euros anuals. Preferim pagar 90.000 euros anuals pel servei». Al seu torn, Ciurana no està d’acord amb aquestes xifres. Segons afirma, no contemplen la possibilitat d’utilitzar terrenys ja aplanats i de titularitat comarcal al voltant de Secomsa, ni el fet que la gestió no només aportaria despeses, sinó també ingressos.

Actualment, el Consell Comarcal té un contracte amb una empresa de Torredembarra que presta el servei de recollida d’animals abandonats i perduts de tots els municipis excepte Reus, Cambrils i Capafonts. Segons afirma la CUP, l’actual prestador està al límit de la seva capacitat, i la creació d’una gossera comarcal també solucionaria aquest problema. Per això, assegura Ciurana, tots els grups d’aquest ens supramunicipal, inclosos els del govern, estan d’acord amb aquesta solució. Rubio manifesta que aquesta situació no seria beneficiosa per la ciutat perquè, al seu parer, hauria de pagar amb els seus diners el servei d’altres pobles. Segons Ciurana, Reus i Cambrils suposarien al voltant d’un 50% del volum del nou servei.

Un acord entre l’Ajuntament de Reus i L’Última Llar permet que, mentre no s’adjudiqui el nou servei, l’empresa se’n faci càrrec amb les mateixes condicions que marca l’actual contracte. Preguntat sobre un escenari en què el segon concurs també quedi desert, Rubio té l’esperança que això no passi, i reitera la necessitat d’intentar obrir un concurs en què l’actual prestadora no sigui l’única empresa que es pugui fer càrrec del servei.

Subvenció de la Diputació

Els anticapitalistes també han instat l’Ajuntament i el Consell Comarcal a explorar la possibilitat d’explorar una fórmula jurídica que permetés que el projecte de la gossera del Baix Camp pogués aspirar a subvencions de la Diputació de Tarragona a priori reservades per a entitats animalistes. En aquest sentit, Rubio afirma que no és possible aspirar a aquest tipus d’ajudes.

El servei tornarà a sortir a licitació els propers dies, després que sigui revisat pels serveis municipals. Tindrà un nou plec de condicions que, a més de millorar l’oferta econòmica, també inclourà modificacions tècniques que puguin atraure l’interès de les empreses. L’anterior concurs oferia una durada de dos anys, i demanava una capacitat per 300 gossos i 90 gats.

tracking