Diari Més

Lleure

Seguint les passes de la mort per Reus

Ans Educació ofereix una visita teatralitzada nocturna on es desvetllen molts misteris i secrets

L'enterrador Joan explica als visitants com es van trobar diverses mòmies al centre de Reus.

Seguint les passes de la mort per ReusAns Educació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són moltes les perspectives des de les quals s’ha explicat la història de la ciutat de Reus. Bona part es concentren en els estils arquitectònics i el llegat artístic que té la ciutat, així com els fets històrics que hi han tingut lloc.

Aquest estiu l’empresa Ans Educació ens n’ofereix una de nova: la perspectiva del món de la mort. I ho fa amb una ruta teatralitzada que transcorre pel centre de Reus, recordant espais que van acollir cementiris avui desapareguts.

La ruta Els carrers de la mort està revestida d’un aire de misteri i intriga. Té el punt de partida a la plaça Prim, des d’on es va cap al carrer Monterols, on es van localitzar diversos nínxols amb nens enterrats. El passeig segueix per la plaça del Mercadal, on els participants coneixeran el Joan, l’enterrador que els parlarà de les misterioses mòmies que es van trobar en aquell indret al segle passat, i com es va viure al Reus de l’època aquell esdeveniment. Aquest és un dels punts culminants de la ruta.

«Volem que la gent sàpiga que a Reus hi ha diferents cementiris molt antics, però també de quina manera els reusencs s’han relacionat amb el món de la mort en totes les èpoques, fins ben entrat el segle XX», apunta Victor García, un dels impulsors d’Ans Educació.

García explica que les persones que ja han fet la ruta –se’n va fer una primera tongada per Tots Sants de l’any passat– van quedar molt satisfetes i també impressionades. I, a més, es van trobar que les persones més grans feien les seves pròpies aportacions, explicant ritus i costums mortuoris de la seva època. «El que ens explicaven eren coses diferents del que vivim avui dia, i són aportacions molt interessants», admet García. El guia afirma que un altre dels objectius de la proposta és familiaritzar el públic amb el món de la mort, quelcom que avui dia, segons el seu parer, es viu amb massa distància: «sempre comencem explicant com es vivia a l’Edat Mitjana, i com, a mida que hem anat evolucionant, allò que es veia com una cosa natural, s’ha anat desnaturalitzant».

Tot i la temàtica, des d’Ans Educació apunten que la visita guiada és apta per a tots els públics. Precisament, aquesta voluntat de fer arribar la informació a grans i petits és una de les línies d’actuació de l’empresa, que està capitanejada pel mateix Víctor i per Joan Velasco. «Fa un any i mig aproximadament que l’empresa va rodant, i el que volem és acostar la cultura a les persones però d’una manera popular, que pugui arribar a tothom i amb uns preus que poden ser de tres euros o fins i tot amb taquilla inversa. A més, tractem temes que no són habituals en les visites guiades a la ciutat».

Els dos impulsors d’Ans Educació són historiadors i educadors en el lleure, i tots dos coincideixen a afirmar que el món de la història i del lleure es poden fusionar per tal que arribin millor a la gent de totes les edats. Aquest estiu han ofert altres visites guiades teatralitzades amb molt bona acollida, com la dels bombardejos del 1937 i el refugi antiaeri, la de les bruixes de Reus i el Reus del Carrasclet.

tracking