Diari Més

L'Ajuntament destinarà a l'Hospital Sant Joan els 900.000 euros que ha de tornar Prat

El govern espera que la sentència del Tribunal de Cuentas sigui ferma per ingressar la quantitat i proposar s’empri en reduir el dèficit

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Jordi Cervera van comparèixer ahir al palau consistorial.

L'Ajuntament destinarà a l'Hospital Sant Joan els 900.000 euros que ha de tornar PratOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 900.120,18 euros que l’exdirector d’Innova Josep Prat haurà de reintegrar a l’Ajuntament de Reus, arran de la resolució dictada pel Tribunal de Cuentas (TCU) aquest 14 de juliol i que el considera responsable de pagaments irregulars a l’exdirector del CatSalut i administrador únic de l’empresa CCM Estratègies i Salut, Carles Manté, i a l’arquitecte Jorge Batesteza, aniran a parar de nou a l’Hospital Sant Joan. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar ahir en un comunicat llegit que la voluntat del govern respecte a aquesta quantitat, quan s’ingressi –ja que la sentència admet recurs en un període que abraça fins al proper 7 de setembre– passa per «retornar-la a l’Hospital Sant Joan de Reus» atès que «les factures per serveis no prestats que són motiu de la resolució es van pagar amb recursos propis del mateix Hospital i és conseqüent que s’hi tornin».

Així ho plantejarà al consell d’administració de Reus Serveis Municipals per tal que consumi aquest plantejament, i «serà la direcció de l’Hospital qui decidirà a què es dediquen els diners i ho portarà al consell d’administració –del mateix centre– en la línia del que es pugui decidir». La CUP havia demanat poques hores abans precisament que la xifra anés a eixugar el deute que l’Hospital Sant Joan té amb els seus treballadors.

Restarà per determinar, encara, a quin exercici es podran imputar els 900.120,18 euros ja que, tal com detallava en la mateixa compareixença la regidora i presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, «si no s’apel·lés, es podrien emprar en aquest exercici. Però, en cas contrari, hauríem d’esperar els mesos necessaris perquè hi hagués aquesta sentència i ingressar-ho com a extraordinari al compte de resultats. Serviria per reduir un dèficit». Preguntada sobre si la xifra podria emprar-se per abonar les Direccions per Objectius (DPO) que la plantilla del centre hospitalari manté pendents pel desequilibri econòmic, Llauradó precisava que «les DPO estan subjectes a que hi hagi un equilibri, ara que tenim el preacord pel conveni de treballadors signat. Per tant, si això pot contribuir a reduir aquest dèficit i que els comptes siguin equilibrats, evidentment ajudaria a pagar els objectius. Però, les DPO estan condicionades a l’equilibri pressupostari».

Recurs per no pagar les despeses

Tot i refusar «entrar en valoracions de la sentència», ni posicionar-se sobre el fet que el TC hagi absolt ja diversos càrrecs del tripartit, Pellicer sí que aclaria que la intenció de la demanda promoguda per l’Ajuntament davant el Tribunal de Cuentas i que ha desembocat en la condemna a Prat respon «a la voluntat de defensar els interessos generals, tal com continuarem fent». Més enllà dels pagaments a Manté i Batesteza, la resolució de la jutgessa Margarita Mariscal de Gante, de 26 pàgines, exculpa l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez –i també Prat, en aquesta qüestió– sobre el pagament de retribucions variables a l’exdirector d’innova i a Xavier Sarrà. I condemna l’Ajuntament a pagar les despeses del judici. En aquest sentit, i sobre la possibilitat de recórrer, el batlle precisava que «ho analitzarem» i es limitava a apuntar que «en uns dies decidirem què fem».

La reclamació de la CUP

La regidora cupaire Marta Llorens havia apuntat en un altre comunicat, ja a primera hora, «l’opacitat del govern municipal en les seves accions judicials» i demanava «que se’ns informi amb tot detall ja no sols sobre la sentència, sinó sobre el paper que ha tingut l’advocada representant de l’Ajuntament en la causa», després d’advertir que la CUP no entraria a valorar la resolució perquè «l’única informació que n’ha obtingut ha estat a través dels mitjans de comunicació». Amb tot, Llorens destacava que «la sentència del Tribunal de Cuentas és sumament important, en tant en quant hauria de servir per accelerar el procediment penal que s’està instruint als jutjats de Reus per la mateixa causa». La formació havia demanat, abans que Pellicer comparegués, que els 900.128,18 euros tornessin a l’Hospital Sant Joan.

tracking