Diari Més

Condemnen Prat a tornar a l'Ajuntament de Reus més de 900.000 euros

El Tribunal de Cuentas considera l’exdirector general d’Innova responsable de pagaments injustificats a Manté i Batesteza i exculpa l’exalcalde Pérez

Imatge d'arxiu de Josep Prat.

Condemnen Prat a tornar a l'Ajuntament de Reus més de 900.000 eurosDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència dictada pel Departament Segon de la Secció d’Enjudiciament del Tribunal de Cuentas (TCU), amb data d’aquest 14 de juliol, condemna l’exdirector general d’Innova Josep Prat a tornar a l’Ajuntament de Reus la quantitat de 900.120,82 euros més interessos en considerar-lo el responsable de pagaments irregulars efectuats amb diners públics a Carles Manté, exdirector del CatSalut i administrador únic de la consultora CCM Estratègies i Salut SL, i a l’arquitecte Jorge Batesteza. Aquests pagaments estan vinculats a factures que el TCU interpreta com a no justificades i que es trobaven relacionades amb tasques d’assessorament durant la construcció del nou Hospital Sant Joan. Tot i que la demanda de l’Ajuntament pretenia també que el Tribunal de Cuentas declarés Prat responsable comptable per 6.264,12 euros i l’exalcalde Lluís Miquel Pérez i el mateix Prat, de manera solidària, responsables per un import de 190.341 euros arran de retribucions variables a l’exdirector d’Innova i a Xavier Sarrà, la jutgessa ha resolt, en el document a què ha tingut accés el Diari Més, l’absolució en ambdós casos.

Sense «cap contraprestació»

La xifra de 900.120,82 euros més interessos que Prat haurà de reintegrar a les arques municipals ve donada pel fet que la jutgessa Margarita Mariscal de Gante estima –total i parcialment– la demanda promoguda per l’Ajuntament de Reus, que ha originat el procés i a què va adherir-se el Ministeri Fiscal, en dues de les pretensions.

D’una banda, i pel que fa a Manté i l’empresa CCM Estarègies i Salut SL, concreta que «el dany deriva de la contractació dels serveis» de la consultora «el 15 de març del 2017 i el pagament de les factures girades com a conseqüència sense haver rebut cap contraprestació» i precisa que Prat «va decidir que es realitzessin els pagaments –que ascendien a 720.120,82 euros– tot i no haver-se complit el que s’estipulava al contracte». També que «no s’ha presentat cap document o informe fet per l’empresa CCM Estratègies i Salut en virtut del contracte subscrit». De l’altra, estableix que, dels acords signats amb l’arquitecte Jorge Batesteza, «els tres contractes d’arrendament de serveis firmats els dies 4 de juny del 2007, 15 de febrer del 2009 i 15 de juliol del 2010 resulten justificats fins el mes de maig del 2009, però no a partir d’aquesta data –per una xifra de 180.000 euros–, ja que no hi ha cap constància que des de llavors hagués dut a terme cap activitat per a Innova».

La vista pels pagaments a Manté i Batesteza, un dels de més calat entre els sis procediments de reintegrament en què va ser dividida la causa inicial al TCU, es va celebrar el passat mes de març. En la sentència dictada aquest 14 de juliol, de 26 pàgines, Margarita Mariscal de Gante deixa constància de la incorporació al procediment de la peça separada número 2 i la peça principal de les diligències prèvies tramitades al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus en relació al contracte subscrit amb CCM Estratègies i Salut.

Increment del concert

I també de que la representació de Prat argumentava, sobre aquesta qüestió, que «amb independència de que les feines es realitzessin o no, no s’hauria produït dany per als cabals públics perquè aquesta contractació va obeir a un pacte d’increment del concert amb el Servei Català de Salut amb la finalitat de satisfer aquests pagaments». Una argumentació que, apunta Mariscal de Gante a la resolució, «aquest tribunal no comparteix» alhora que «no ha resultat provat en autos l’increment del concert».

Les despeses del procediment

L’Ajuntament de Reus, al seu torn, haurà de pagar les despeses pel procediment en les pretensions contra l’exalcalde Lluís Miquel Pérez, en haver estat desestimada en aquest cas la demanda impulsada pel mateixAjuntament.

tracking