Diari Més

Bankia signa 3 lloguers socials però 5 famílies encara no tenen un acord

La PAH va iniciar dimarts una campanya contra el banc al no aconseguir que s’avingués a negociar en els darrers 3 mesos

Imatge d'arxiu d'una de les protestes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Bankia signa 3 lloguers socials però 5 famílies encara no tenen un acordOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Reus i el Baix Camp va esclatar aquest dimarts contra Bankia, el banc nacionalitzat, en forma de reivindicació a les xarxes socials: «Bankia, solució ja per als nostres casos. Volem una reunió per aplicar els drets humans bàsics. Les famílies no poden esperar. Respon ja, no vulneris els drets. Volem solució per tots els casos que la PAH t’ha presentat, sense obtenir una resposta», es podia llegir als missatges. Ho feien, segons assegurava ahir la portaveu de la plataforma, Magda Martínez, després que en els darrers tres mesos l’entitat bancària hagués deixat de negociar amb ells. Fins dimarts, eren vuit les famílies de Reus que tenien una hipoteca amb Bankia, que no podien seguir pagant, i que estaven en risc de ser desnonades. Si bé, en les darreres hores el banc ha cedit i s’ha obert a negociar.

«Sempre havíem pogut parlar amb Bankia força bé, anaven donant lloguers socials i podíem treballar-hi, però d’uns mesos ençà, no sabem gairebé què ha passat, però es negaven», desenvolupava l’activista. De fet, en aquests últims tres mesos, mentre la resta de bancs han estat treballant conjuntament amb la PAH «parant els desnonaments –assegura la portaveu– i oferint lloguers socials», Bankia ha arribat a posar en marxa l’alçament d’una família resident al carrer Robert d’Aguiló, amb una anciana a càrrec seu. «Va ser fa dues setmanes, es va presentar la Guàrdia Urbana, però finalment el personal del jutjat no va venir. L’advocat de la família va aconseguir evitar el desnonament parlant amb el jutjat», explicava a Diari Més Martínez.

Bankia reacciona a les queixes

El banc en veure el rebombori a les xarxes aquest darrer dimarts va aixecar el telèfon –sempre segons la versió de la plataforma– per comunicar a la portaveu de la PAH que reprenien les negociacions. En un primer moment, la interlocutora de la sucursal bancària del Camp de Tarragona que duu les relacions amb la plataforma li va assegurar a Martínez que en cap moment havien volgut deixar de negociar ni a arribar a acords per evitar els desnonaments. «Em va dir que tot es tractava d’un mal entès. Que no havíem vist els correus electrònics que ells ens havien anat enviant, que jo no agafava el telèfon quan em trucaven o que no els hi tornava la trucada... Això no és cert perquè jo sempre estic disponible», es lamentava la portaveu.

El mateix dimarts, amb aquesta primera trucada, Bankia es va comprometre verbalment a realitzar dos contractes de lloguer social per a dues famílies de Reus amb ordre de desnonament. Ahir, Martínez va poder reunir-se amb el director de la sucursal on se centralitzen els casos de la PAH, i va aconseguir arrencar un compromís més: «Li he demanat que es comprometessin a donar-nos lloguers per a tres famílies, una més del que ens van proposar ahir. Són les tres que més risc tenien de patir un desnonament de forma imminent i dues d’elles portaven ja dos anys vivint en aquesta situació», explicava. El responsable de Bankia va accedir, i es va comprometre a què abans que finalitzi el mes de juliol totes tres famílies disposaran ja del seu lloguer. Al mes de setembre, la PAH negociarà els altres cinc casos pendents.

Segons Martínez, el banc es va mostrar ahir totalment disposat a dialogar i a reunir-se un altre cop «per continuar amb les negociacions. A més s’han compromès a no efectuar cap altre ordre de desnonament».

Les tres primeres famílies que signaran, si tot va bé, el lloguer social, són els residents del carrer Robert Aguiló, un matrimoni amb cinc fills que va ser desnonat i que va ocupar el seu propi pis perquè no tenia on anar, i un noi amb dos fills petits al seu càrrec.

tracking