Diari Més

Denúncia

Uns 200 ancians esperen residència a Reus, mentre la d'Horts és tancada

L’Associació de Gent Gran carrega contra Ajuntament i Generalitat per no haver obert les 58 places en 5 anys, tot i estar llesta

Van protestar ahir juntament amb la CUP, l'USITAC, la Marea de Pensionistes i l'associació del barri.

Uns 200 ancians esperen residència a Reus, mentre la d'Horts és tancadaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vora 200 persones grans de Reus ciutat i un centenar més de la resta de municipis del Baix Camp esperen, en aquests moments, una plaça en una residència pública, segons va assegurar ahir el vocal de l’Associació de Gent Gran de Reus i del Baix Camp, Agustí Dosaiguas. A més, el temps de demora entre que ho sol·liciten i són acollits oscil·la entre l’any i mig i els dos anys. Amb aquestes xifres a la mà, l’entitat no compren la passivitat de l’Ajuntament de Reus i del Departament d’Afers Socials de la Generalitat en la posada en marxa de la residència i el centre de dia del CAPI d’Horts de Miró –la primera com a titular de l’edifici i la segona com a responsable de la gestió–. El complex de quatre plantes situat al camí de l’Aigua Nova va ser inaugurat oficialment el 2012, tot i que només van entrar en servei la planta baixa i el primer pis, per al Centre d’Atenció Primària. Les plantes dos, tres i quatre, d’una superfície de 2.731,85 metres quadrats, amb 24 habitacions dobles i 10 d’individuals, resten agafant pols, literalment, des d’aquell moment. Segons va denunciar durant la protesta a les portes del centre Alfred Maza, del sindicat USITAC, les habitacions ja estan equipades amb el mobiliari, «manquen només els llits». Perquè ningú ho posés en dubte, va mostrar una foto feta l’any 2013, d’una de les habitacions, on es poden observar que els armaris, les tauletes de nit i les llums de sobre dels capçals, estaven ja col·locats des de bon principi.

Són un total de 58 places disponibles per ancians que, fent cas de les xifres de llista d’espera facilitades per l’entitat de gent gran, suposarien una reducció de fins a un 19% d’aquesta cua de 300 persones que esperen per entrar en un centre públic –comptant Reus i la resta del Baix Camp–. Cal sumar-hi, a més, les 20 places del Centre de Dia que, en el seu espai de la segona planta, té fins i tot, des de l’any 2012, muntat el taulell de recepció.

Ancians sols a casa, esperant

«Aquestes persones grans que esperen un lloc, són en la immensa majoria dones vídues que viuen soles. Tenen unes pensions mínimes, molt petites i viuen gairebé en la pobresa», va recriminar a l’Ajuntament i la Generalitat el president de l’Associació de Gent Gran, Ramon Sánchez, qui va acusar els dos governs de fer «una política cruel i antisocial». En la seva opinió, cap de les dues institucions «ha tingut escrúpols en tenir una residència tancada, havent-hi cua».

Per a Sánchez, la demora durant cinc anys en la posada en marxa dels dos serveis respon, a «una política desastrosa i que va en contra de les persones que no tenen medis per pagar-se una residència privada», va assegurar durant la protesta davant el CAPI Horts de Miró, convocada juntament amb la CUP, la Marea de Pensionistes i l’associació de veïns del barri.

Sánchez considera especialment greu el que està succeint amb persones amb necessitats especials, a causa de les retallades en el finançament a la llei de la Dependència. Segons assegura, coneix casos d’ancians que només reben una hora diària d’ajuda per part d’un treballador social, pel que «quan arriben l’endemà a fer la seva hora, es troben autèntics desastres, amb deposicions i miccions...».

Especialment vehement es va mostrar el president de l’Associació de Gent Gran amb l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, a qui va acusar de no conèixer la situació actual de la residència: «Fa un mes vam anar a l’Ajuntament i vaig preguntar què passava amb això. No sap ni com està. Em va dir que només estaven fetes les quatre parets i que encara calia distribuir-ho interiorment. Imagineu quin interès té en què això sigui una realitat!», es va lamentar.

Acabar d’una forma digna

«De la gent que està en llista d’espera, alguna ha passat una guerra i una postguerra. Què menys que, en els seus últims dies, tinguin la qualitat de vida que es mereixen», va demanar el portaveu del sindicat USITAC.

tracking