Diari Més

Societat

Organitzen un vermut solidari per animar a la donació de medul·la

El Banc de Sang desplaçarà dissabte al matí una unitat mòbil per rebre nous donants i recollir sang

El vermut serà a Casa Rull i  fora hi haurà el bus del Banc de Sang.

Organitzen un vermut solidari per animar a la donació de medul·laJ.A. Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Familiars i amics de la nena de set anys de l’Escola Montsant que pateix una leucèmia, i que ara mateix es troba en el procés per rebre un trasplantament de medul·la òssia; han organitzat per aquest dissabte al matí, a partir de les 10.30 h. un Vermut Solidari a la Casa Rull. Tot el que es recapti serà per AFANOC, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya. Es tracta d’un acte que a banda d’aconseguir fons, pretén sensibilitzar sobre la donació de medul·la. «Hi ha un problema de donants, es necessita molta més gent, i veiem que entre la població hi ha confusió sobre com es fa. No és dolorosa i ha millorat molt la tècnica, el que es diu, són llegendes urbanes», explica Pep Caelles, tiet de la petita lluitadora.

Per dur a terme aquesta tasca pedagògica, comptaran amb dos noms rellevants en aquest àmbit al territori: Miguel Javaloy, delegat d’AFANOC a Tarragona i Núria Vilanova, coordinadora de donacions del Banc de Sang a la província. A més, el Banc desplaçarà una de les seves unitats mòbils fins a la porta del recinte. La idea és que qualsevol dels ciutadans que participi del vermut pugui acostar-se, si així ho desitja, a treure’s una petita mostra de sang per fer-se donant de medul·la. «Només cal un potet, i si algun dia a algú compatible li cal, et truquen, vas a l’hospital que tinguis més proper i fan l’extracció», desenvolupa Caelles. A banda, el bus realitzarà la seva tasca habitual: compilar sang per nodrir els hospitals d’arreu de Catalunya. «Per exemple, en el cas dels nens amb leucèmia, ells necessiten moltíssimes transfusions.

Sempre és bo donar!», apunta l’organitzador. Cal recordar a més, que amb una donació se salven tres vides diferents, ja que dins la bossa, el plasma, les plaquetes i els glòbuls vermells es recullen en compartiments separats. Aquesta setmana cal especialment sang del grup A-, del que únicament hi ha reserves per a tres dies.

Quatre tallers pels petits

Per gaudir d’aquesta jornada solidària en família, s’han preparat tres tallers de manualitats ––pintacares, globoflèxia i de bombolles–– i un altre més, segons comenta Caelles, molt emotiu: «En un mur de paper podran pintar el que vulguin, després això ho durem a la Casa dels Xuklis ––una llar on AFANOC acull a familiars de nens i adolescents amb càncer que han de desplaçar-se lluny de casa per ser tractats als hospitals de Barcelona».

tracking