Diari Més

Sanitat

La CUP insisteix en prohibir l'assistència sanitària privada als hospitals públics per acabar amb les llistes d'espera

Els cupaires de Reus denuncien el cas d'una veïna de Cambrils que espera des de fa dos anys una nova pròtesi d'húmer

Imatge de l'acte en què la CUP ha denunciat el cas de Josefina Fernández, qui espera una nova pròtesi d'húmer des de fa dos anys.

La CUP insisteix en prohibir l'assistència sanitària privada als hospitals públics per acabar amb les llistes d'esperaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del grup en Defensa de la Sanitat Pública i de la CUP de Reus han tornat a reclamar «límits» entre la sanitat pública i l'assistència sanitària privada de mútues i altres entitats per acabar amb el col·lapse que arrosseguen els hospitals públics, com és el cas de l'Hospital Sant Joan de Reus. «Les persones que no es puguin pagar una mútua acabaran en mas d'un sistema denigrant i que posa en risc la vida de les persones», ha acusat la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Reus, Marta Llorens. Les cupaires han denunciat públicament el cas de la Josefina Fernández, de Cambrils, que espera que li substitueixin la pròtesi húmer des de l'estiu 2015. La dona, vídua i amb dues filles al càrrec, té un braç sense mobilitat i no pot treballar. Pateix una depressió i altres problemes físics derivats de la seva lesió.

La CUP de Reus i el grup en Defensa de la Sanitat Pública han denunciat el cas de Josefina Fernández, una dona amb un braç lesionat que fa dos anys que espera un canvi de la seva pròtesi d'húmer, per posar de manifest que els retards en les intervencions quirúrgiques segueixen sent alarmants en alguns casos. El grup lamenta que la campanya «No marxis sense hora» que van endegar el 2013 segueixi vigent i que encara s'hagin de denunciar «pràctiques que es consideren irregulars» i que calgui vigilar constantment que no es posi en risc la salut de les persones.

El de la Josefina, com altres casos similars, s'ha denunciat al CatSalut, al Síndic de Greuges i a l'Hospital de Reus. La dona, veïna de Cambrils, de 53 anys i amb dues filles a càrrec, fa dos anys que ha de subsistir amb una petita paga de viudetat de poc més de 300 euros, mentre espera que li substitueixin una pròtesi d'húmer del braç dret, fet que li impedeix treballar i valdre's per fer moltes de les rutines diàries, com vestir-se, dutxar-se o netejar.

La Josefina va patir una caiguda, pels volts de Sant Joan de 2015, a la casa del seu pare a Andújar, a Jaén. El problemes van començar a Andalusia on volien que ella es desplacés pels seus propis mitjans fins a Catalunya per ser operada amb l'húmer i la clavícula trencats. L'operació no se li va practicar fins a l'agost de 2015. Dos mesos després, quan feia rehabilitació, la Josefina va patir una nova caiguda i se li va despenjar la pròtesi. Des de llavors espera una segona operació, que els metges ja han avisat que és complicada, i només ha aconseguit que li facin alguna prova quan ha fet reclamacions. De fet, després de la darrera queixa, li van concertar la intervenció per al 30 de març d'aquest any però li van acabar anul·lant perquè els metges havien hagut d'atendre una operació d'urgència.

«No puc fer una vida normal, necessito ajuda pràcticament per a tot i vull que m'operin d'una vegada, fer la rehabilitació, i si no puc recuperar el braç al 100%, al menys que el dolor se'n vagi i pugui moure el braç», ha reclamat, «desesperada», la Josefina. Per a la regidora de la CUP de Reus, Marta Llorens, el cas de la veïna de Cambrils «és un cas desgraciat i vergonyós» ja que no s'ha tingut en compte que l'espera perjudica «la salut íntegra» de la dona –que també pateix ansietat i depressió-. «És un atemptat contra la seva salut i no pot viure amb dignitat», ha lamentat Llorens.

La regidora cupaire ha insistit en reclamar que no es barregi, en els centres hospitalaris públics, l'assistència pública i la privada que ofereixen les mútues, com passa a l'Hospital Sant Joan. «Suposa un decalatge entre persones. Si et pots pagar una mútua tens un servei i si no, espera, espera i espera», ha dit Llorens. La portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Reus no confia que la situació canviï amb el nou consorci de gestió del centre hospitalari reusenc ni amb una xarxa hospitalària dels centres de la regió. «Fins que no posem límit entre l'activitat pública i privada, la vida de les persones que no poden pagar una mútua acabarà en un sistema denigrant que posa la posa en risc, i no podem permetre-ho», ha afegit.

tracking