Diari Més

Cultura

El Ball de Marcos Vicente afegeix una història de pirates a la festa

Les escoles Vitxeta i Pi del Burgar han recuperat el ball parlat com a part d’un projecte educatiu

Un instant de la presentació del ball, que va tenir lloc als Jardins de la Casa Rull.

El Ball de Marcos Vicente afegeix una història de pirates a la festaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Jardins de la Casa Rull van acollir ahir la presentació en societat del Ball parlat de Marcos Vicente, la recuperació d’un ball tradicional que s’incorporarà a la festa reusenca com a element festiu. Es tracta d’una iniciativa conjunta entre les escoles Vitxeta i Pi del Burgar, que han treballat en la part ballada i la part musical dins un projecte educatiu que inclou el teatre i la música com a eines d’aprenentatge. La presentació ha estat una de les novetats d’aquesta edició de la Festa Major, que coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 dóna un especial protagonisme als infants.

El Ball de Marcos Vicente es pot catalogar dins el gènere dels balls parlats. Es tracta d’un ball popular que era interpretat només per homes, d’argument senzill i planer, on amb l’excusa d’una història de pirates es parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal. Explica la història d’aquest personatge valencià que renega dels seus i com a pirata fa mil malifetes, fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI. El Ball de Marcos Vicente, tot i ara ser desconegut, va ser un dels més populars i havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Està documentat que es ballava a Reus (1878), Tarragona (1900), Sant Pere de Ribes (1903), el Vendrell (1897) i Maspujols, entre altres localitats de la zona.

El darrer en desaparèixer

A Reus va ser un ball popularíssim, ho demostra el fet que va ser el darrer ball a desaparèixer. Es guarden fotografies de les seves darreres sortides que van tenir lloc el 1916 i el 1928 i fins i tot el seu text va ser editat.

tracking