Diari Més

Reus projectarà l'entorn de l'aeroport com a parc aeronàutic

L'Ajuntament vol treure rèdit a l'històric aeroclub i atraure més empreses del sector

La visita que han fet avui al Reial Aeroclub de Reus.

Reus projectarà l'entorn de l'aeroport com a parc aeronàuticOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus vol projectar l'entorn de l'aeroport, amb l'aeroclub i l'escola de pilots –el CESDA– com a pals de paller, i promocionar-lo sota el paraigües de parc aeronàutic. Aquesta nova marca recollirà serveis ja existents –en l'àmbit de la formació, mecànica, oci o fins i tot fotografia aèria–, si bé són força desconeguts per a la ciutadania en general. L'Ajuntament creu en el potencial de l'espai, amb un aeroclub que té la particularitat d'una gran pista de 2,4 quilòmetres i la disponibilitat de sòl industrial de gestió privada amb accés a la pista. Fundat l'any 1932, l'aeroclub, que compta amb 250 socis, ha passat per mals moments fins al punt que perillava la seva continuïtat. Ara té ocupada tota la capacitat dels hangars –llogats a diverses empreses– i, en projecte, la construcció de dos hangars més. L'Ajuntament vol aprofitar el moment dolç que viu el sector i treure'n el màxim partit. Per això ha encarregat un pla estratègic per impulsar el parc aeronàutic i aplicar-ho l'any vinent.

L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, ha encarregat a Eurecat l'elaboració del pla estratègic per detectar en quines ciutats europees amb aeroport es poden emmirallar. L'objectiu és rellançar tot l'àmbit al voltant de l'aeroport de Reus, coincidint amb la tendència creixent de la infraestructura -a punt de superar el milió de viatgers. En aquest sentit, el consistori creu en les possibilitats d'una zona aeronàutica, a l'extraradi de l'aeroport, que disposa de dos centres de formació, cinc empreses instal·lades i un total de 159 treballadors, amb l'Aeroclub Reus com a espai des d'on es pivota tota aquesta activitat.

Des d'una empresa dedicada a la fotografia aèria, passant per un hangar destinat a la construcció amateur d'avionetes fins a la formació en pilotatge de drons. Són alguns dels singulars serveis que es nodreixen de les instal·lacions de l'aeroclub. Amb un recinte que supera els 50.000 quadrats i 4 hangars, la instal·lació es caracteritza per una llarga pista on hi poden aterrar avions de grans dimensions i disposa d'espais industrials amb accés directe a pista, amb metres quadrats disponibles. «N'hi ha molt pocs al món i els hem de vendre a qui els pagui millor», ha afirmat el regidor de Promoció Econòmica de Reus, Marc Arza.

La captació d'inversió és una de les prioritats de l'impuls del parc aeronàutic, de bracet entre Ajuntament i Aeroclub, amb el suport del Cesda i l'aeroport. A part de la captació d'inversions empresarials nacionals i internacionals, altres objectius són la difusió de l'activitat econòmica del sector aeronàutic, la promoció de l'emprenedoria aeronàutica, l'establiment de sinèrgies amb empreses d'altres sectors i el reforç de l'oferta formativa relacionada amb el sector. Està previst que a finals d'enguany es pugui disposar del projecte i que durant el 2018 es comenci a treballar en les principals accions previstes al pla.

En paral·lel, a l'aeroclub també tenen en projecte construir enguany un nou hangar -de 25 metres de façana-, i ja en tenen un altre en ment. Arza ha tombat la percepció caricaturesca que alguns reusencs puguin tenir de l'aeroclub «com un club de senyors rics que van a volar el diumenge». «És molt més que això, s'ha convertit en un autèntic parc aeronàutic en els últims deu anys», ha constatat Arza. «Entorn de l'aeroport de Reus creix tot una sèrie d'indústria, serveis i possibilitats del sector de l'aeronàutica; hem volgut posar-ho sota una marca i és una aposta de futur», ha conclòs l'alcalde Carles Pellicer.

tracking