Diari Més

Judicial

El jutge d'Innova no tindrà nou reforç i continua treballant en la macrocausa

El TSJC confirma que el magistrat de suport que es va perdre al març «no es renovarà en favor d’altres jutjats que el necessiten»

Una imatge d'arxiu de la façana dels jutjats de Reus.

El jutge d'Innova no tindrà nou reforç i continua treballant en la macrocausaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus no recuperarà el reforç que, des d’abril del 2016 i fins el passat 1 de març, havia permès el seu titular «ser rellevat del despatx de la resta d’assumptes ordinaris» i així «avançar en moltes peces» de la macrocausa Innova. La plaça, que es va perdre llavors en aconseguir el trasllat a una altra jurisdicció la magistrada que l’ocupava, «no es renovarà, com a mínim de moment, en favor d’altres jutjats que es troben en situació de major necessitat», tal com han confirmat al Diari Més fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El mateix TSJC havia sol·licitat a la Generalitat que es reposés el reforç per al jutjat que instrueix el cas Innova. Però, donat que aquesta «causa voluminosa ha perdut en els darrers temps diverses peces», l’«avaluació de l’impacte» realitzada per determinar la conveniència o no de tornar a cobrir la plaça apunta ara que la seva aportació serà més útil «a un altre jutjat en una situació més precària» que no pas a aquest. I que al titular del Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus «la dimensió de la causa, que s’ha reduït, ja no l’exigirà estar exempt de continuar tramitant la resta de temes».

En una interlocutòria amb data del 20 de març, el magistrat Diego Álvarez de Juan detallava que la supressió del reforç que acabava de produir-se comportaria una «paralització efectiva» del cas Innova per haver d’ocupar-se «del 100% de la feina que inunda el jutjat d’instrucció número 3 de Reus». Va ser en aquest escenari de la «previsible (i indesitjada) paralització» que el jutge va valorar com a «massa baixa» la «proporcionalitat de mantenir una mesura com el secret d’actuacions» a la Peça Separada Número 1 –la que dirimeix suposades irregularitats a l’entorn de la societat mixta Shirota Functional Foods–, i va aixecar-lo. Tot plegat, concretava, per tal que les parts poguessin «sol·licitar diligències d’instrucció i prendre coneixement de tot el que s’ha actuat i preparar des de ja les estratègies de defensa i d’acusació».

El jutge ja havia deixat constància en altres interlocutòries de la complicada situació que es viu a Reus. I tampoc no han estat aliens a aquesta ens com el Col·legi d’Advocats de Reus, que ha denunciat la sobrecàrrega dels jutjats de la partida en un reguitzell d’ocasions i ho continua fent. Amb tot, l’«avaluació de l’impacte» que es duu a terme quan s’ha de fer un moviment de peces entre jutjats, ha determinat que «el jutge està en condicions de fer-se càrrec de la resta de temes» més enllà d’Innova i que «malgrat que en altres condicions s’hauria fet un esforç perquè el reforç continués, l’impacte hauria estat molt menor perquè el jutge ja té disposició» en haver enllestit la instrucció d’algunes peces, detallen des del TSJC.

«Sense aparcar cap assumpte»

De qualsevol forma, la instrucció de la macrocausa Innova «continua endavant» i «no es troba paralitzada». Tot i el que el magistrat va reflectir el 20 de març en la seva interlocutòria sobre les conseqüències de la manca d’un reforç al Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus, en aquests moments «està treballant en la causa, que no està aturada». Diego Álvarez de Juan es planteja, sempre tal com expliquen des del TSJC, que «evidentment tot aniria més ràpid si tingués el reforç» però, en no ser així, «assumeix que no el té i en aquestes condicions treballa sense deixar aparcat cap assumpte».

Una sobrecàrrega «important»

A Reus, ara mateix, compta amb un jutge de reforç el Jutjat Social, segons matissen les mateixes fonts. Més jutjats, més i millor formació, i que es cobreixin les places vacants i les baixes de funcionaris són les principals reclamacions del Col·legi d’Advocats de Reus al TSJC, en un entorn d’«important sobrecàrrega» de feina als jutjats, que és «superior» i que ubica Reus com el punt més feble de la planta judicial de Tarragona. En relació a la nova situació del Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus, Encarna Orduna, la degana del Col·legi d’Advocats, subratllava fa algunes setmanes que «a banda que el Número 3 necessita el reforç, està claríssim que també ens cal almenys un altre jutjat d’instrucció» i que «la manca de recursos afecta greument els quatre que n’hi ha ara».

tracking