Diari Més

Cultura

La Capital de la Cultura Catalana de Reus 2017 no arriba als barris

Diferents associacions de veïns troben preocupant la centralització del programa de la Capital i altres activitats al nucli antic

El barri Horts de Miró és una de les zones de la perifèria on es podrien fer activitats culturals.

La Capital de la Cultura Catalana de Reus 2017 no arriba als barrisOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions de veïns (AAVV) dels barris de Reus consideren que la capitalitat de la Cultura no els afecta positivament degut a l’excessiva centralització de les activitats als carrers i places del centre històric. Reus Urban Art, una de les activitats programades dins el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017 a la ciutat, és un clar exemple, perquè se celebra pels carrers del voltant del centre històric i no més enllà.

Aquest esdeveniment és un dels «molts casos» que les associacions de veïns de la capital del Baix Camp asseguren que es repeteixen amb tots els actes culturals, fires i festivals. «És llastimós que la cultura no arribi a un dels barris més emblemàtics com és el nostre», declarava Cori Balanyà, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Fortuny de Reus, i afegia que, anys enrere, baixaven els Gegants per la Festa Major de Sant Pere, «però ara ni això». A més, valorava molt negativament la gestió que, des del govern, es fa de les activitats i festes culturals del barri i emfatitzava en el fet que «totes les iniciatives i projectes d’inserció cultural i social que es duen a terme al nostre barri són per iniciativa pròpia, no comptem amb l’ajuda de l’Ajuntament».

El Fortuny no és l’únic barri que pateix la centralització del programa de la Capital i altres actes, sinó que gairebé tots els barris perifèrics «són desatesos per part de l’Ajuntament», comentava Eva Maria Mateu, presidenta de l’associació veïnal del barri Horts de Miró, i afegia que «ens hem sentit una mica fora de la capitalitat de la cultura catalana».

A les portes de la Festa Major de Sant Pere d’enguany, les associacions dels barris temen que tampoc els tinguin en compte en les celebracions de la popular festa d’estiu, que es calcula que tindrà 200 actes, d’entre els quals 70 seran de cultura popular. Mentre que la majoria de les AAVV dels barris del municipi comentaven que no havien estat consultats per vincular-se a la capitalitat cultural, l’Associació de veïns del barri del Carme, en concret el seu president, Pere Corrales, explicava que els van contactar «per realitzar algun projecte des del barri que no s’encavalqués amb les activitats pròpies que fem al Carme». «Ens ho van oferir, però no ens interessava perquè després no ens tenen en consideració quan han de fer grans esdeveniments com el Trapezi o altres». D’aquesta manera, Pere Corrales assegurava que, com a Associació de Veïns, no estaven «molestos» per la capitalitat de la cultural catalana, que considera positiva per la ciutat de Reus, sinó per la «gestió duta a terme pel govern, que no vetlla pels interessos dels barris, ni pels perifèrics ni tampoc pels que no estem allunyats del centre històric». Alfons Berbel Carrillo, president de l’Associació de Veïns del barri del Monestir i de l’Associació de la Gent Gran del Districte 1, criticava, en la mateixa línia que la resta d’organitzacions veïnals, la gestió geogràfica de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana i afegia que s’assabentaven dels esdeveniments «per la premsa i xarxes socials, com si es tractés d’un municipi llunyà».

Reus Urban Art: recorregut

El projecte Reus Urban Art és promogut per l’Associació per la Promoció de l’Art Contemporani i des del passat mes de maig, es pot trobar un itinerari d’intervencions artístiques, escultures i instal·lacions a càrrec de gairebé quaranta artistes distribuïdes per diferents espais públics del centre. La proposta de l’Associació Telax reparteix les instal·lacions artístiques a partir de l’abecedari i diferents numeracions, de manera que s’ha confegit un recorregut amb inici al carrer del Vidre i final a la placeta dels Argenters. Les exposicions es poden veure en diferents carrers del centre històric de Reus com ara el carrer de la Galera, el Galió, el Pubill Oriol, el passatge Raval de Jesús, el carreró i el carrer de les Basses, carrer Concepció, el passatge Raval de Robuster, el carrer Barreres, la plaça del Baluard, el carrer de Rosselló, el carrer de l’Abadia, la plaça de les Peixateries Velles, el carrer de l’Hospital, la zona del Pallol, el carrer de Montserrat, el carrer de Bages, carrer de les Galanes, la plaça de la Farinera, el carrer d’Aleus, el carrer de Casals, la plaça dels Argenters i el carrer de Donotea. Cap de les ubicacions on s’exposen les obres surt del nucli antic. Aquest projecte està inclòs dintre de l’eix de Coneixement, creativitat i innovació de la programació de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

El Reus Urban Art va patir un acte vandàlic el dia 1 de juny al Passatge del Raval de Robuster afectant una de les mostres de l’exposició. A l’obra en concret, de Carles Pujol, reconegut artista i vídeo instal·lador que ara mateix està exposant al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona i que disposa d’un prestigi en el món de les arts català i internacional, hi apareixia pintada la frase «Esto es una mierda».

tracking