Diari Més

La vaga afectarà de ple a gairebé 150 estudiants que s'examinaran a la ciutat

La vaga convocada per divendres 2 de juny, que es creu que serà seguida de forma unànime, farà augmentar el retard dels estudiants de cotxe

Un cotxe d'una autoescola de pràctiques circula per la via pública pel municipi de Vila-seca.

La vaga d'examinadors pot afectar a gairebé 150 alumnes el 2 de junyOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vaga convocada per als mesos de juny i juliol per part dels examinadors de la Direcció General de Tráfico (DGT) podria fer trontollar la situació de les autoescoles que examinen al Baix Camp el 2 de juny. Els examinadors de la demarcació de Tarragona realitzen la seva feina a un destí setmanal: Tarragona, Reus o Tortosa i és la capital del Baix Camp l’afectada per la primera vaga.

«El suplement per ser examinador i no estar a l’oficina és d’aproximadament 40 euros», ha confessat un funcionari que pertany al col·lectiu d’examinadors de la província i que prefereix continuar en l’anonimat, «abans ens reportava 250 euros en dietes i desplaçaments». D’aquesta manera, assegura que cada cop menys treballadors de la DGT volen ser examinadors i prefereixen romandre a l’oficina i, en la seva opinió, «a la vaga s’hi sumaran la majoria dels treballadors de la demarcació, si no ho fan tots».

Situació prèvia

El fet de no compensar l’examinador porta el gremi a demanar al Govern que se’ls subvencioni les despeses amb la millora de les condicions laborals i la pujada del complement salarial. Els exàmens es realitzen una setmana al mes a Reus i l’absència d’examinadors el 2 de juny, en cas de tenir èxit la vaga, farà que aproximadament 150 alumnes quedin sense examinar-se. Aquest conflicte comporta que els aspirants a tenir el carnet de cotxe facin classes pràctiques amb menys freqüència, amb més espai en el temps entre unes i altres, provocant més suspensos i incidents i fent que la cua per examinar-se s’allargui cada cop més. El bucle provocat per la situació i la no resolució d’aquest ha portat ASEXTRA (Asociación de Examinadores de Tráfico) a convocar la ja esmentada vaga de treballadors del sector dels examinadors.

L’altra cara de la moneda

La impotència i la frustració no només vénen de part dels examinadors, que no aconsegueixen millores laborals, sinó també de les autoescoles i dels mateixos estudiants, que es veuen afectats directament. Rosa Fernández, de l’autoescola Salou i que porta els seus alumnes a examen a Reus, comparteix amb nosaltres que «la incertesa de dates d’examen i l’embús en les proves pràctiques fan que les autoescoles ens veiem afectades molt negativament». Per altra banda, entén que els treballadors de la DGT exigeixin els seus drets laborals i les seves necessitats perquè «tenen raó en què demanen».

Comenta que són sis els estudiants de pràctiques que pot portar el professor, en el seu cas, únicament nou per l’autoescola: sis ella i 3 el seu treballador a mitja jornada. Així, la falta d’examinadors fa créixer la quantitat d’alumnes que han de presentar-se a examen, «la falta de pràctiques fa que no aprenguin correctament a conduir», explica la propietària de l’autoescola Salou. El que provoca que suspenguin i hagin de presentar-se un altre cop a examen. Les desavinences entre els treballadors de la DGT i el govern alenteixen el procés d’examen i aprovació de carnets. Els màxims perdedors són les autoescoles que no poden acceptar més alumnes per a pràctiques i que tenen una pèrdua econòmica alta.

tracking