Diari Més

L'hospital Sant Joan tancarà 3 de 7 quiròfans i una unitat de cirurgia a l'estiu

El 21 de juny entra en vigor la programació per als mesos de davallada de l’activitat, on urgències «funcionarà amb normalitat»

Una imatge d'arxiu de l'espai de vestíbul de l'Hospital Sant Joan de Reus.

El Sant Joan tancarà 3 de 7 quiròfans i una unitat de cirurgia a l'estiuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus posarà en marxa, a partir del proper 21 de juny, la programació de serveis adaptada a la davallada de l’activitat que té lloc a l’equipament durant els mesos d’estiu. En detall, el centre hospitalari tancarà una de les dues unitats de cirurgia i també una de les dues de medicina interna, tot i que, d’aquestes últimes, la que resti oberta guanyarà 7 llits i passarà de 35 a 42. Dos quiròfans deixaran de funcionar durant la segona quinzena de juliol i, a partir de llavors i fins al 18 de setembre, n’hi haurà oberts 4 dels 7. L’Hospital de Dia de Medicina Interna tancarà per la tarda a l’agost, l’Hospital de Malalties Neurodegeneratives es mantindrà en ple funcionament sense canvis i l’activitat de proves especials, consultes externes i RX estarà «en funció de les agendes dels facultatius», tal com apunten fonts del Sant Joan. La Unitat Sociosanitària tindrà oberts els 72 llits. I dos dels 10 de medicina intensiva desapareixen.

Amb tot, el Servei d’Urgències funcionarà «amb normalitat» en aquest període i les mateixes fonts precisen que la programació per a l’estiu a l’Hospital és similar a la d’altres anys i que «permetrà realitzar tota l’activitat que, com és normal, baixa al llarg dels mesos d’estiu». Les Urgències havien protagonitzat, fa algunes setmanes, un seguit de saturacions encadenades que havien desembocat en col·lapses d’ambulàncies al centre. Precisament a principis de maig, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) hi va posar en marxa una base assistencial de 70 metres quadrats que «millora les condiciones d’habitabilitat i confort alhora que redueix el temps d’arribada a Reus i a poblacions veïnes, donada la proximitat a vies ràpides». L’any passat, aquesta unitat es va mobilitzar en 3.350 ocasions, nou vegades al dia.

El control del CatSalut

La programació d’activitat durant l’estiu registra pocs canvis respecte al 2016 tot i trobar-se immers l’Hospital Sant Joan en les primeres trobades amb representants del CatSalut per a la creació del consorci entre Generalitat (55%) i Ajuntament de Reus (45) que es farà càrrec del «concert, els treballadors i el lloguer» del centre hospitalari a partir de l’1 de gener del 2018. El CatSalut ha demanat al consistori informació detallada i vinculada a les instal·lacions de què disposa el Sant Joan, la maquinària que l’equipament acull, una relació dels llocs de treball i resultats econòmics dels darrers exercicis, entre documentació diversa, com a pas inicial per a la configuració de l’entitat «pública i mixta» que assumirà la gestió de l’Hospital. Ambdues parts han mantingut ja, tal com confirmen fonts del Grup Salut, les primeres d’un grapat de «reunions tècniques» que es continuaran celebrant de manera periòdica amb l’objectiu d’obtenir una radiografia precisa de la situació actual del Sant Joan i d’escriure la lletra petita de la nova titularitat. I treballen des de fa algunes setmanes per traslladar a la realitat la voluntat que anunciava el conseller de Salut, Toni Comín, aquest 18 d’abril: crear un consorci participat al 55% per la Generalitat i al 45% per l’Ajuntament –fins ara gestor únic– que ha de fer-se càrrec de «el concert, els treballadors i el lloguer» de l’Hospital.

Negociacions pel conveni

La plantilla del centre sanitari negocia amb l’empresa des de mesos enrere per assolir un acord sobre un nou conveni col·lectiu, amb una ultraactivitat de l’actual que dóna als treballadors marge fins al 30 de juny per assolir l’entesa amb l’empresa, i evitar així passar a regir-se pel conveni de la Xarxa d’Hospitals d’Ús Públic (XHUP). Amb tot, s’ha acordat un calendari de reunions «tots els dijous mentre no arribem a un acord». El proper dia 1 de juny, el Comitè d’Empresa del Sant Joan presentarà una «contraresposta» a la proposta que ha posat damunt la seva taula la pròpia empresa. Els professionals estan preparant ara noves mesures de protesta que faran públiques en les properes hores, acompanyades de la motivació que els porta a reprendre aquestes mobilitzacions.

L’oftalmologia del CMQ

EL CMQ traslladarà la seva vessant d’oftalmologia a quiròfans de l’Hospital Sant Joan i, amb això, una part de la plantilla que hi anirà subrogada per continuar-hi oferint l’activitat, vinculada al CatSalut. El trasllat del CMQ a l’edifici de l’antic hospital no té data encara malgrat el límit del 14 de juny que la propietat de la Clínica Fàbregas ha fixat abans d’emprendre accions legals per desallotjar-lo. Ahir es va tancar el termini de recepció d’ofertes per al projecte de l’obra al carrer Sant Joan.

tracking