Diari Més

Urbanisme

Rentat de cara a l'històric Passeig de la Boca de la Mina de Reus

L'actuació pretén condicionar i dignificar l'espai per a esbarjo i per a activitats esportives respectuoses amb el medi

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, a la Boca de la Mina aquest dilluns.

Rentat de cara a l'històric Passeig de la Boca de la Mina de ReusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un projecte condicionarà i dignificarà el Passeig de la Boca de la Mina de Reus per recuperar-lo com a espai d'esbarjo, esportiu i de salut, envoltat de natura. El consistori pretén promocionarels valors culturals i històrics del passeig, i preservar els usos agrícoles associats, tot convertint-lo en una peça central de les actuacions de preservació del medi natural.

El projecte està pressupostat en 3,1 milions d’euros, que finançaran a parts iguals l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya a través dels fons FEDER, amb actuacions que es desplegaran en un termini de quatre anys, fins al 2020.L’estratègia global del projecte es concreta en diferents objectius. Per una banda, millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’entorn del passeig. Per altra, desenvolupar la xarxa d’espais lliures del municipi en connectivitat amb la xarxa d’espais naturals del Camp de Tarragona. I finalment, potenciar-ne els usos socials, esportius i lúdics, fomentant les pràctiques esportives i de salut i el coneixement i la protecció del medi natural.

El projecte inclou una actuació urbanística troncal de condicionament del passeig, que mantindrà el caràcter natural de l’espai però que millorarà les condicions de drenatge, il·luminació, i recuperarà elements de valor històric. Aquesta actuació també transforma dues zones verdes, ara no urbanitzades, en dos nous espais: el Jardí Agrari del Camp i el Parc de les Olors. Més enllà de la intervenció urbanística, algunes de les actuacions que es perfilen són rutes teatralizades, rutes de l’aigua, itineraris saludables i la implementació de tecnologies al servei de la difusió i el coneixement.

Condicionar l'històric passeig

L’estat de conservació del passeig és deficient, ja que no disposa d’un sistema de drenatge de l’aigua adequat, cosa que fa que en els episodis de pluja es produeixin escorrenties que provoquen esvorancs. La il·luminació no és contínua ni suficient en tot el seu recorregut. Hi ha elements històrics com bancs, fonts, tanques, amb cert valor que caldria recuperar. Al llarg del temps s’hi han realitzat intervencions municipals puntuals i disperses però sense una visió i un objectiu de funcionament de conjunt.

El projecte d’urbanització té com a objectiu el condicionament i adequació del passeig com a pas previ per acollir altres actuacions que en permetin un major aprofitament i gaudi per a la població, aixi com facilitar-ne el manteniment futur. La millora es planteja amb una intervenció global des d’una visió de conjunt de tots els elements, per la qual cosa es preveu la fixació del ferm amb una intervenció de caràcter natural i no amb una pavimentació contínua de caràcter urbà.

Es projecta una zona verda, situada al nord de la cruïlla del passeig de la Boca de la Mina i el carrer Saragossa, que pel nord-oest limita amb el barranc de la Mina. Té una superfície de 9.893 metres quadrats. Aquest gran espai lliure, qualificat de zona verda pública, es troba en un extrem del teixit urbà del barri Gaudí i, a la vegada, físicament molt encaixat dins la trama històrica dels masos modernistes.

En els terrenys de 8.620 metres quadrats situats al sud de la cruïlla del passeig i el carrer Saragossa, qualificats de zona verda i no urbanitzats actualment, es projecta una zona verda amb dues àrees diferenciades. Una, més relacionada amb el passeig, com a zona d’aturada i repòs al llarg del recorregut, i l’altra que actuarà com a principal connexió del barri amb el paseig. En la seva qualitat d’espai de transició entre la ciutat i el camp, es preveu ubicar-hi un parc on el fil conductor siguin les olors, amb varietats d’espècies adaptades a l’entorn i amb diferents períodes de floració al llarg de l’any.

Al voltant del projecte d’urbanització del passeig, el projecte global d’intervenció planteja actuacions complementàries ubicades al seu entorn per potenciar-ne el valor natural, patrimonial i sentimental i afavorir-ne tots els usos que contribueixin a mantenir-ne la identitat.

Dignificarl’entorn del barri Gaudí

L’actuació al passeig, la dignificació de l’entorn i la dignificació d’una gran àrea de referència per als usuaris permetrà també relligar aquest espai amb el barri Gaudí. Convertirà els dos grans espais lliures, avui camps oberts, que limiten el passeig amb el barri en dues zones verdes, una amb vocació d’oci que facilita i relaciona l’usuari del passeig amb l’habitant del barri, i l’altra més dirigida a difondre l’agricultura del camp, que inclou programes de formació i ocupació oberts als veïns i que tindrà una clara incidència en la dinàmica del barri.

El passeig al llarg de la història

El passeig, amb inici al carrer Ample, es va construir el s. XIX seguint el camí ja existent que conduïa fins als molins de la vila, a la partida de Monterols i, més amunt, a la Boca de la Mina. Els antics molins ubicats en aquest indret van ser vitals per a la dinàmica preindustrial de la ciutat ja que aprofitaven la força de l’aigua que hi havia per produir diferents matèries primeres, sobretot farina. En resta com a testimoni l’anomenat molí nou o molí de la vila, avui reconvertit en habitatge particular, que compta amb una fumera helicoïdal que s’hi va construir entre 1863 i 1864, quan l’antic molí va ser substituït per una màquina de vapor.

El passeig de la Boca de la Mina, que va ser també denominat passeig Briansó en homenatge al Dr. Emili Briansó, impulsor de l’Institut Pere Mata, formava part de la xarxa de passejos, de gairebé 4 km d’extensió, que al final del s. XVIII delimitava el perímetre urbà de Reus per la banda de ponent, des del santuari de Misericòrdia fins a la Boca de la Mina. Aquest llarg entramat de passejos arbrats, pensats per al gaudi i l’esbarjo, va anar acollint equipaments singulars al tombant dels segles XIX i XX, com l’Estació Enològica, el grup escolar Prat de la Riba o el Manicomi de Reus, i es va convertir en un gran aparador de la nova ciutat burgesa.

A final del s. XIX la construcció de l’estació de trens va desviar el recorregut original del passeig, i a la dècada dels anys 50 del s. XX, amb l’ampliació i l’electrificació de l’estació i la construcció de l’actual avinguda del Comerç, es va desfer la connexió del passeig de la Boca de la Mina amb la trama general dels passejos. En dècades posteriors la urbanització de l’entorn en va retallar l’extensió.

L’actual passeig conserva l’arbrat original de 1834, amb grans plataners a banda i banda, i al llarg del seu traçat s’hi troben antics masos senyorials construïts a final del segle XIX per la burgesia reusenca, molts dels quals duen la signatura de l’arquitecte modernista Pere Caselles.

tracking