Diari Més

Cultura

Entitats de Reus fan florir la plaça de la Llibertat amb desenes de roses

L'activitat participativa 'Una rosa per la Llibertat' reivindica la cultura com a vincle amb la ciutadania

Pla obert de la plaça de la Llibertat de Reus amb l'acció 'Una rosa per la Llibertat'. Imatge del 27 de maig de 2017

entitats, jardí, Roses, plaça de la Llibertat, Reus, participativa, AccióSílvia Jardí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Roses naturals, fetes de paper pinotxo, en origami o de roba han florit aquest dissabte a la plaça Llibertat de Reus, punt on es desenvolupa l'activitat 'Una rosa per la Llibertat'. Diverses entitats i col·lectius de la ciutat han organitzat la jornada i han animat a tothom a portar la seva rosa –símbol de la ciutat- per reivindicar la cultura com a vincle amb la ciutadania i element de cohesió social. Des de les nou i fins a les vuit de la tarda, l'espai, anomenat jardí participatiu, s'anirà omplint de flors mentre es desenvolupen tallers diversos. Aquesta activitat forma part de la programació de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

Cèsar Compte, de l'organització de l'activitat, ha explicat que aquesta és la primera vegada que diversos col·lectius s'uneixen per impulsar una acció participativa «i contaminar aquesta acció a tota la gent de Reus». El missatge que llencen és clar: «les entitats són ben vives, amb ganes de participar i demostrar que es pot treballar colze a colze per crear accions». La intenció amb 'Una rosa per la Llibertat' és que tots els reusencs participin «coneguin la cultura i estimin la ciutat». De fet, aquesta estima pel municipi és un dels valors que volen demostrar havent escollit la rosa, emblema de la ciutat, com a protagonista de la jornada.

Compte ha animat tothom a acostar-se a la plaça de la Llibertat: «poden venir a crear la rosa, a comprar-la o a agafar-la del jardí», ha suggerit. Dues de les que han participat han estat l'Ona i l'Ariadna, de l'Àliga Petita, que han optat per asseure's una estona a una taula per crear una rosa feta de paper Pinotxo. «Ens han ensenyat a fer la part de dalt de la rosa», ha explicat l'Ona, mentre que l'Ariadna ha dit que «és una mica difícil fer la part dels pètals», trenant el paper, però un cop enganxat el pal que funciona com a tija «ja és més fàcil». La Lluïsa Crusells, d'Origami Art&Teràpia, ha treballat perquè es pogués llegir el nom de la plaça amb unes roses fetes en origami, de diferents colors: «qui es vulgui acostar a fer roses, camèlies i tot el que sàpiga fer, que ho faci i ho enganxarem aquí», ha explicat quan només faltava una lletra feta en origami per completar el mot 'Llibertat'.

La jornada s'ha iniciat amb una classe de ioga a primera hora del matí i la plaça s'ha anat omplint d'activitat a poc a poc, amb un repunt a la una del migdia, quan s'ha celebrat un vermut solidari, els beneficis del qual es destinaran a la Fundació Bara. A la plaça hi ha diversos punts identificats com a jardins dedicats a àmbits diferents –gastronòmic, literari, escènic i artístic. Durant el dia s'han organitzat tallers amb les entitats de l'activitat i d'altres col·laboradores, com la coordinadora de Dansa de Reus, que ha fet tallers de clàssic, contemporani, hip hop i Ball de Valencians. Durant tot el matí, el CRAC ha fet ballar l'Àliga petita i a la tarda serà el torn del Cor Mestral i Safareig poètic, que faran tallers creatius. Totes les activitats són gratuïtes.

Participació

La proposta ha estat impulsada per VaporLAB, Safareig Poètic, Orquestra Camerata XXI, Jove Companyia de Dansa del Centre de Lectura, Cor Mestral i amb la col·laboració del CRAC, Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals i Origami Art&Teràpia i la participació de la Coordinadora de Dansa de Reus, 15 escoles de la ciutat, els sis Centres Cívics, Myosotis Arts Floral i l'Agrupament Escolta Misericòrdia.

Durant els mesos d'abril i maig s'han visitat les escoles Maria Rosa Molas, Mowgli, Montsant, Arce, Teresa Miquel i Pàmies, General Prim, Presentació, Cèlia Artiga, Pompeu Fabra, CPEE Alba, Joan Rebull, Pi del Burgar, Rubió i Ors i Sant Josep per mostrar com es pot construir aquesta flor i convidar els alumnes a aportar el seu gra de sorra al final de l'acció que es durà a terme a les set de la tarda.

Un grup de reusencs escriu el nom 'Llibertat' amb flors d'origami. Imatge del 27 de maig de 2017

participativa, Acció, Reus, entitats, jardí, plaça de la Llibertat, RosesSílvia Jardí

Una parella mira les flors penjades, amb un cartell que anuncia l'acció en primer pla. Imatge del 27 de maig de 2017

plaça de la Llibertat, jardí, participativa, Acció, Roses, Reus, entitatsSílvia Jardí

tracking