Diari Més

El CatSalut inicia el procés per crear el consorci que gestioni el Sant Joan

La Generalitat requereix a l’Ajuntament informació econòmica i d’organització de l’Hospital i comencen les reunions tècniques

Una imatge d'arxiu de Toni Comín amb treballadores del centre.

El CatSalut inicia el procés per crear el consorci que gestioni el Sant JoanCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CatSalut ha demanat a l’Ajuntament de Reus informació detallada i vinculada a les instal·lacions de què disposa l’Hospital Sant Joan, la maquinària que l’equipament acull, una relació dels llocs de treball i resultats econòmics dels darrers exercicis, entre documentació diversa, com a pas inicial per a la configuració de l’entitat «pública i mixta» que assumirà la gestió del centre sanitari reusenc a partir de l’1 gener del 2018.

Ambdues parts han mantingut ja, tal com confirmen fonts del Grup Salut, les primeres d’un seguit de «reunions tècniques» que es continuaran celebrant de manera periòdica amb l’objectiu d’obtenir una radiografia precisa de la situació actual del Sant Joan i d’escriure la lletra petita de la nova titularitat. I treballen des de fa algunes setmanes per traslladar a la realitat la voluntat que anunciava el conseller de Salut, Toni Comín, aquest 18 d’abril: crear un consorci participat al 55% per la Generalitat i al 45% per l’Ajuntament –fins ara gestor únic– que ha de fer-se càrrec de «el concert, els treballadors i el lloguer» de l’Hospital.

«Passos previstos»

Fonts del Consell d’Administració del Sant Joan concreten que tot plegat es troba actualment «en una fase encara molt embrionària» i apunten que «ara mateix, no hi ha cap escrit on quedi reflectit tot aquest procés» cridat a culminar en el control compartit amb el CatSalut, més enllà del «compromís verbal del conseller Comín». Des del Departament de Salut de la Generalitat refusaven ahir pronunciar-se sobre la creació del consorci i es limitaven a explicar que «en els propers mesos s’aniran fent els passos previstos» tot i que «no es donaran detalls de cada procediment administratiu».

De la informació que faciliti el mateix consistori a la Generalitat i d’aquestes reunions entre representants d’ambdues institucions, les quals es produeixen a Barcelona i corresponen a la «comissió» que va avançar l’alcalde Pellicer per «donar sortida a la situació econòmica», hi ha la previsió que surtin les «propostes» en què es basarà la futura entitat pública i mixta que agafi les regnes del Sant Joan.

El canvi en el model ve motivat pel dèficit de 8,4 milions d’euros –o 4, si es té en compte la quantitat desviada de Gecohsa l’estiu passat– amb què el centre reusenc tancava l’exercici 2016. Al moment de fer pública la intenció de crear aquest consorci, en una compareixença a la sala de premsa del mateix equipament, Comín explicava que el que implementarà «és el model més habitual al país» i que mantindrà la capital del Baix Camp com «una de les capçaleres» de la xarxa assistencial. El conseller enviava un missatge de calma als treballadors i prometia que «el canvi, per a ells, serà bo. El que no pot ser bo és desenvolupar la seva tasca sabent que l’Hospital té 8,4 milions de dèficit i pensant què se’n farà».

La causa de dissolució

De la causa de dissolució que pesa sobre el Sant Joan arran de la situació econòmica, amb tot, es farà càrrec l’Ajuntament. El ple va aprovar, el passat 12 de maig, el plantejament del govern municipal que preveu una reducció del capital social de l’empresa, amb la qual cosa «es resoldrà la situació de desequilibri patrimonial que es va posar de manifest amb la formulació dels comptes anuals de la societat en el consell d’administració del passat 27 de març», apuntaven fonts municipals en un comunicat de premsa. El mateix escrit concretava que «s’eliminarà així la causa de dissolució, donat que la xifra de patrimoni net de la societat municipal és inferior a la meitat del seu capital social».

Resultats de l’auditoria

Els propis treballadors de l’Hospital Sant Joan, a través del Comitè d’Empresa, van fer públics fa pocs dies alguns punts de les conclusions de l’auditoria encarregada per redreçar la situació del centre. En un fulletó que va servir com a convocatòria per a la manifestació celebrada el 29 de maig i que aplegava prop de 600 persones, els professionals denunciaven la intenció de la direcció de l’Hospital de tancar 41 llits, eliminar fins a 16 llocs de feina, tancar un accelerador lineal, reduir pressupost de drogodependència, tancar medicina de l’esport, oferir la substitució de pròtesis per altres de més barates o retallar drets i sous.

tracking