Diari Més

Mobilitat

Pla de 40 MEUR per impulsar la construcció de carrils bici urbans i interurbans a Catalunya

La Generalitat finançarà els projectes amb 20 MEUR, a través dels fons FEDER, i la resta de la inversió anirà a càrrec de les institucions locals

Pla obert del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, encaixant les mans amb els responsables d'una empresa que ofereix solucions d'aparcament per a bicicletes, a firaReus, el 19 de maig del 2017

FEDER, Josep Rull, bicicleta, transport, construcció, ajuda, sostenible, finançament, carril, pla, bici, inversió, seguretatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest divendres un pla de 40 MEUR per impulsar la construcció de carrils bici urbans i interurbans a Catalunya fins al 2020. Durant la cloenda del 6è Congrés Internacional de la Bicicleta que s’ha celebrat a Fira Reus, el conseller ha detallat que la Generalitat aportarà ajudes de 20 MEUR a través dels fons FEDER per finançar els projectes i la resta de la inversió anirà a càrrec de les institucions locals. Rull ha defensat que la bicicleta és el mitjà de transport més sostenible i que el seu ús a Catalunya creix a un ritme «que supera les expectatives». «Quan més segures són les vies, hem acreditat que hi ha un major nombre d’usuaris, per la qual cosa això ens permetrà situar-nos a un primeríssim nivell en termes europeu», ha manifestat el conseller.

La convocatòria d’ajuts s’obrirà a la tardor i està adreçada a ajuntaments, consells comarcals i diputacions per actuacions que s’executin entre els anys 2018 i 2019. El conseller Rull ha detallat que aquest programa per potenciar l’ús de la bicicleta tindrà una dotació econòmica inicial de 20 MEUR procedents dels fons FEDER 2014-2020 de la Generalitat per a cobrir el 50% del cost de les actuacions.Les subvencions es destinaran a actuacions que consisteixin en impulsar la construcció d’una xarxa de vies ciclistes, incloent trams interurbans i urbans; millorar la seguretat i prestacions de les vies ciclistes existents; fomentar la intermodalitat amb el transport públic col·lectiu, i garantir la continuïtat i coherència del conjunt de la xarxa de vies ciclistes interurbanes de Catalunya mitjançant l’aplicació d’uns criteris de disseny i senyalització homogenis a tot el territori. Així, es podrien incloure actuacions com l’execució de vies ciclistes que connectin dos o més municipis propers, un nucli urbà amb altres nuclis de població, àrees residencials aïllades, estacions de transport públic, polígons industrials, grans centres generadors de mobilitat o bé espais d’interès natural del mateix terme municipal, així com vies ciclistes urbanes, segons han assenyalat fonts del Departament.

Josep Rull ha fet aquest anunci durant la cloenda del 6è Congrés de la Bicicleta, que s’ha celebrat a Reus durant dos dies i que ha aplegat més de 220 assistents i ha comptat amb la participació d’una seixantena de ponents. En aquest sentit, el conseller ha constatat que el nivell de creixement dels usuaris de la bicicleta com a mitjà de transport està superant les expectatives i que hi ha un cert transvasament del cotxe a la bicicleta, per la qual cosa, ha dit, les administracions han de garantir una bona xarxa de vies ciclistes segures.

La bicicleta suma uns 400.000 usuaris diaris a Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat vol seguir fomentant, mitjançant la Mesa de la Bicicleta, la participació de les administracions i entitats d’usuaris del sector de la bicicleta per definir les principals línies de treball de les polítiques públiques i impulsar una estratègia catalana de la bicicleta conjunta per al desenvolupament de la mobilitat en bicicleta durant els pròxims anys. En aquest sentit, es preveu dur a terme una sèrie de jornades de treball durant l’estiu i la tardor amb representants de les administracions i entitats implicades.

A Catalunya, segons l’últim Baròmetre de la Bicicleta, un 55,1% de la població -3,3 milions de persones- té una bici per a ús personal i el 39,5%, que són uns 2,2 milions de persones, n’utilitza una amb alguna freqüència. Aquesta xifra es manté relativament estable en relació amb els últims anys, mentre que s’ha constatat un increment d’usuaris que la fan servir a diari, passant del 6,1% al 6,4%, fins a arribar als prop de 400.000 persones.

El món de la bicicleta genera a Catalunya un impacte directe de 1.300 MEUR anuals, segons l’últim informe d’impacte econòmic del sector. L’estudi distingeix el sector del comerç i la indústria, el cicloturisme, l’esport i la inversió en infraestructures. La venda de bicicletes i components dóna feina a 2.100 treballadors a Catalunya i suposa prop de 580 MEUR de volum de negoci a l’any. Pel que fa a la pràctica del cicloturisme, l’impacte econòmic associat -amb pernoctacions- supera els 285 MEUR l’any i l’excursionisme amb bicicleta genera uns 330 MEUR. L’esport genera prop de 40 MEUR d’impacte cada any i, finalment, la inversió en infraestructures ciclistes i l’impuls de l’ús de la bicicleta sumen al voltant dels 65 MEUR anuals.

tracking