Diari Més

Municipal

Reus no disposarà dels pressupostos participatius durant aquest any

La CUP diu que «forçarà al màxim» aquest assumpte després que ho pactés amb el govern com a contrapartida a l’abstenció

Vianants passejant al carrer de Monterols, en imatge d'arxiu.

Reus no disposarà dels pressupostos participatius durant aquest anyCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos participatius hauran d’esperar, com a mínim, un any més. Els comptes aprovats inicialment no contemplen la partida de 750.000 euros en els quals la ciutadania pot decidir a quines accions van destinades. Segons exposa la regidora de Participació, Montserrat Flores, «aquests comptes (participatius) necessiten fer-se abans de l’aprovació del pressupost i, per tant, en els ara aprovats no poden ser executats». I afegeix que «encara que aconseguissim canviar les inversions previstes, en el moment de l’any que estem no estan a temps de justificar-se perquè han de ser accions noves i que s’executin en aquest moment», argumenta.

La regidora exposa també que el fet que no es recullin en els comptes enguany també va condicionat a l’aprovació del Reglament de Participació «que és qui ha de definir com es gestiona tot el que fa referència als pressupostos participatius; no podem tenir una cosa sense tenir-ne una altra». Segons Flores, però, «hi estem treballant perquè es pugui recollir en els de l’any vinent però enguany ja no ha pogut ser». Els comptes participatius havien de plasmar-se durant el 2017, fruit dels acords entre el govern i la CUP pel qual el principal partit de l’oposició s’abstenia en la votació dels comptes de 2016 a canvi que els ciutadans de Reus escollissin quin era el destí del 25% de la dotació del Pla d’Inversions per al 2017, xifrat en aquests 750.000 euros. Segons la regidora, aquests acords, però, quan es van signar, «no contemplaven el pla de desenvolupament; com s’ha de fer, amb quins terminis i amb quines eines».

La CUP decidirà dimarts

Des de la formació cupaire no decidiran quin posicionament prenen fins a l’assamblea que celebraran dimarts vinent, i si donat el cas, presenten al·legacions. La formació té clar que «forçarà al màxim» perquè «es tracta d’un pacte» i afirmen que «fa mesos que esperem una reunió per tal de poder aclarir aquest tema». Cal recordar que el passat gener els cupaires compareixien en roda de premsa on afirmaven que es mostraven «confiats» en què els comptes de 2017, independentment que s’aprovessin o no, recollirien aquests 750.000 euros dels pressupostos participatius. Els cupaires ja instaven llavors a l’Ajuntament que fes una campanya informativa indicant que la ciutadania podia fer les seves propostes d’inversions, i que l’entrega de propostes dels reusencs es sotmetrien a un estudi tècnic i finalment una deliberació en els consells municipals oberts o comissions ciutadanes creades per a l’ocasió.

Per la seva banda, segons exposa la regidora, el Reglament de Participació Ciutadana es troba actualment en fase de redactat i en converses amb els diversos grups polítics. El passat 2 de febrer la sala d’actes de l’antic hospital va acollir un acte amb els represesentants de les diverses formacions les quals van exposar quines eren les seves visions al voltant d’aquest text que s’haurà d’aprovar properament.

tracking