Diari Més

Urbanisme

Una pròrroga rescata el Pla de Barris per a Sol i Vista i Immaculada

L’Ajuntament acorda una altra ampliació de terminis, fins al 2018, per materialitzar l’actuació cofinançada amb la Generalitat

Una imatge actual d'un dels carrers de Sol i Vista.

Una pròrroga rescata el Pla de Barris per a Sol i Vista i ImmaculadaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus formalitzarà en els propers dies una sol·licitud adreçada a la Generalitat per tal que Territori ampliï el termini d’execució del Pla de Barris, el qual tenia data límit aquest 2017 en un topall que comportaria la pèrdua del cofinançament del 50% que aporta al projecte el govern català. La intenció del consistori, que ja ha reservat una partida dins el pressupost municipal per a aquest capítol, passa per guanyar marge fins al juny del 2018 i culminar, així, abans de llavors el pla d’intervenció integral a l’eix dels barris Sol i Vista i Immaculada, que té com a objectiu «trencar l’aïllament i el risc d’exclusió d’aquestes zones i incorporar-les de ple dret a la dinàmica urbanística i social de la ciutat». La pròrroga no és la primera de què la ciutat es beneficia des que fos concedit aquest ajut, l’any 2009, tot i que no ha estat fins ara que el projecte s’ha trobat tan a prop de quedar materialitzat.

La petició d’ampliació del marge, que té forma de ratificació d’un decret d’alcaldia amb data del passat 6 d’abril, va acordar-se en el marc del darrer ple, celebrat aquest 12 de maig. El tràmit, el punt cinquè de l’ordre del dia, servirà per mirar d’allargar la vigència de l’ajuda del 50% que és crucial per al desenvolupament del projecte. La qüestió, de fet, havia estat d’actualitat en les últimes setmanes en haver-se tornat a posar damunt la taula durant l’estira-i-arronsa per l’aprovació d’un nou pressupost municipal i les negociacions entre govern i PSC. Un dels fruits que havien deixat les converses amb els socialistes per un acord que finalment no es va consumar consistia en reservar una aportació als barris Sol i Vista i Immaculada.

La partida al pressupost

L’automàtica aprovació del pressuposat municipal 2017, vinculada a la qüestió de confiança que l’alcalde Carles Pellicer va perdre i que quedava segellada de facto en el mateix ple, desencalla la intervenció als barris, la qual els veïns esperaven des del seu anunci. En detall, es tracta d’una inversió prevista d’un milió d’euros. Part de les innovacions que es recollien dins el Pla de Barris, amb tot, sí que s’han anat traslladant a la realitat en aquests anys. Un dels més recents exemples és el dels horts urbans de Sol i Vista. Al desembre del 2016, l’Ajuntament inaugurava al barri un total de 25 parcel·les previstes com a eina de desenvolupament comunitari.

L’any 2009, al moment en què va aprovar-se l’ajuda de la Generalitat per a la iniciativa dins la convocatòria de la Llei de Barris, aquesta havia estat pressupostada en 12,3 milions d’euros, prop de 6 dels quals anirien a càrrec del llavors Departament de Política Territorial i Obres Públiques mentre que la resta de la inversió la posaria el mateix Ajuntament. La quantitat, però, s’ha anat reduint després que tot el seu marc quedés paralitzat enmig de dificultats per assegurar-se el finançament.

tracking